Zakwas Bołotowa z glistnikiem na koziej serwatce – przepis i właściwości

Serwatka kozia ze względu na zawartość dużych ilości najbardziej odżywczych i najlepiej przyswajalnych białek charakteryzuje się dobroczynnym wpływem na zdrowie. Połączenie serwatki z ziołami, które wykazują właściwości lecznicze zaowocowało wieloma skutecznymi i sprawdzonymi recepturami, którymi może poszczycić się medycyna naturalna. Jeśli więc zastanawiasz się co można zrobić z serwatki, w tym poradniku podpowiemy jak przygotować […]

Kontynuuj czytanie

Kiedy i dlaczego warto pić kefir kozi? Właściwości odżywcze i zastosowanie

Zastanawiasz się czy lepiej pić kefir czy jogurt? Mimo wielu podobieństw te dwa napoje znacznie się różnią. Kefir z koziego mleka jest napojem o kremowej konsystencji. Choć w smaku może lekko przypominać jogurt, to wyróżnia go zapach, który jest intensywny, lekko drożdżowy. W tym poradniku postaramy się wyjaśnić dlaczego warto pić kefir kozi, jakie ma […]

Kontynuuj czytanie

Serwatka – co to jest? Zastosowanie i właściwości zdrowotne

Choć prozdrowotne właściwości serwatki były znane od dawna to dopiero od paru lat ponownie zwrócono uwagę na ten niedoceniany produkt, który uzyskiwany jest przy okazji przetwarzania koziego mleka. Zastanawiasz się co to jest serwatka kozia i do czego można ją wykorzystać? Zapraszamy do lektury.

Kontynuuj czytanie

Ser kozi – dlaczego warto, właściwości zdrowotne, skład i zastosowanie

Już od dawna największymi orędownikami serów kozich są Francuzi, Włosi i Szwajcarzy. Narody te ser kozi cenią nie tylko ze względów smakowych, ale również z powodów zdrowotnych. Chcesz wiedzieć jakie właściwości zdrowotne ma ser kozi? Zapraszamy do lektury.

Kontynuuj czytanie

Mleko kozie – dlaczego warto je pić? Wartości odżywcze, właściwości zdrowotne

Większość z nas lubi mleko i wszelkiego rodzaju przetwory. Ciężko zacząć dzień bez kawy z mlekiem, albo lekkiego serka czy jogurtu. I choć zwykle w sklepach spotkać można produkty z mleka krowiego, to coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się mleko kozie. W swoim składzie ma ono białka, które są dużo lepiej tolerowane i trawione przez nasz organizm niż te zawarte w mleku krowim. Jest też bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Sprawdź dlaczego warto pić mleko kozie?

Kontynuuj czytanie