Co zrobić z serwatki i do czego ją wykorzystać?

Serwatka to produkt uboczny, który oddziela się z mleka podczas wytwarzania serów. O jej właściwościach zdrowotnych już pisaliśmy, a w tym poradniku pokażemy Ci do czego można wykorzystać serwatkę, bo jej zastosowanie jest bardzo szerokie. 

Kontynuuj czytanie

Sery do wina – sprawdź jakie wino pasuje do serów kozich?

Będąc na różnych szkoleniach we Francji niejednokrotnie spotykaliśmy się ze sztuką wytwarzania różnych gatunków kozich serów. I zawsze nieodłącznym elementem takich warsztatów serowarskich  była degustacja serów z winem. Dlaczego? Ponieważ odpowiednio dobrane wino i sery tworzą zupełnie nowe doznania smakowe. Jak jednak prawidłowo łączyć wino z serami kozimi?

Kontynuuj czytanie

Nalewki domowe na kozim mleku – poznaj przepis

Nie każdy wie, że mleko kozie, ze względu na zawartość tłuszczu, jest dość powszechną bazą wykorzystywaną do produkcji likierów mlecznych oraz domowych nalewek. Jak się okazuje walory lecznicze napojów na bazie alkoholu i mleka od kóz mają w Polsce tradycję sięgającą XVIII wieku. Chcesz wiedzieć jak przygotowana jest domowa nalewka na kozim mleku?

Kontynuuj czytanie

Warsztaty serowarskie – sposób, by zdobyć wiedzę jak zrobić ser w domu?

Nie lubisz serów zakupionych w markecie? A może masz alergię i tolerujesz tylko produkty kozie, które oferuje prawdziwa manufaktura serów? Rozwiązaniem Twojego problemu są systematyczne zakupy produktów farmerskich, albo samodzielne warzenie sera w domowych warunkach. Chcesz zdobyć wiedzę jak zrobić w domu ser żółty, podpuszczkowy, z mleka koziego? Sprawdź dlaczego przepisy z internetu nie wystarczą […]

Kontynuuj czytanie

Mleko kozie z miodem i czosnkiem, czyli jak wyleczyć przeziębienie skutecznie

Gdy nadchodzi jesień, otaczający nas świat zmienia barwy, dni się skracają i mamy więcej czasu dla siebie i rodziny. Ale jesień to także pora roku, wraz z którą nieuchronnie pojawia się sezon przeziębień. Naszą odporność zmniejsza huśtawka temperatur, silne wiatry i deszcze. Jak zatem wzmocnić organizm i jak szybko wyzdrowieć, gdy pojawią się już objawy? […]

Kontynuuj czytanie

Deska serów – jak zrobić, jakie sery kozie i dodatki wybrać?

Deska serów i wędlin to doskonała propozycja na imprezy, wesela, spotkania rodzinne czy kameralny wieczór we dwoje. Wymaga niewielkiego nakładu pracy a efekt często bywa niesamowity. A nie ma nic lepszego dla gospodarzy, jak zadowoleni i najedzeni goście. I wydawać się może, że taka deska serów na imprezy to bardzo proste zadanie do wykonania. Okazuje […]

Kontynuuj czytanie

Jogurt kozi naturalny – skład, rodzaje i właściwości zdrowotne

Naturalny jogurt z koziego mleka to bardzo wartościowy produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdego, kto prowadzi zdrowy tryb życia, a także dopiero zamierza zdrowo się odżywiać. Właściwości odżywcze jogurtu koziego są nieocenione – jest lekkostrawny, posiada wysoką zawartość białka i stanowi źródło wapnia. Dlaczego zatem warto wybierać jogurty kozie? Zapraszamy do lektury.

Kontynuuj czytanie

Jesienny weekend z dala od miasta –  czyli jak można odpoczywać na wsi?

Masz dość miejskiego hałasu, codziennego pośpiechu i gonitwy? Marzy Ci się kilkudniowy odpoczynek? A może zastanawiasz się gdzie pojechać z dzieckiem na weekend? W tym poradniku podpowiemy Ci dlaczego agroturystyka na wsi, ale taka z klimatem, dobrym jedzeniem i otaczającą naturą jest miejscem dla Ciebie. Sprawdź jak odpoczniesz na Koziej Farmie Złotna.

Kontynuuj czytanie

Zakwas Bołotowa z glistnikiem na koziej serwatce – przepis i właściwości

Serwatka kozia ze względu na zawartość dużych ilości najbardziej odżywczych i najlepiej przyswajalnych białek charakteryzuje się dobroczynnym wpływem na zdrowie. Połączenie serwatki z ziołami, które wykazują właściwości lecznicze zaowocowało wieloma skutecznymi i sprawdzonymi recepturami, którymi może poszczycić się medycyna naturalna. Jeśli więc zastanawiasz się co można zrobić z serwatki, w tym poradniku podpowiemy jak przygotować […]

Kontynuuj czytanie

Kiedy i dlaczego warto pić kefir kozi? Właściwości odżywcze i zastosowanie

Zastanawiasz się czy lepiej pić kefir czy jogurt? Mimo wielu podobieństw te dwa napoje znacznie się różnią. Kefir z koziego mleka jest napojem o kremowej konsystencji. Choć w smaku może lekko przypominać jogurt, to wyróżnia go zapach, który jest intensywny, lekko drożdżowy. W tym poradniku postaramy się wyjaśnić dlaczego warto pić kefir kozi, jakie ma […]

Kontynuuj czytanie