Ser kozi – dlaczego warto, właściwości zdrowotne, skład i zastosowanie

Ser kozi – właściwości zdrowotne, skład i zastosowanie

Już od dawna największymi orędownikami serów kozich są Francuzi, Włosi i Szwajcarzy. Narody te ser kozi cenią nie tylko ze względów smakowych, ale również z powodów zdrowotnych. Chcesz wiedzieć jakie właściwości zdrowotne ma ser kozi? Zapraszamy do lektury.

Naukowcy opublikowali badania z których wynika, że Francuzi jedzący najwięcej serów kozich, na tle innych narodów Unii Europejskiej, cieszą się najmniejszym odsetkiem osób z chorobami układu krążenia. Ser kozi obniża poziom cholesterolu – zwłaszcza tego złego LDL. Co więcej sery kozie w ich diecie powodują najmniejszy odsetek śmierci w wyniku udaru w całej Europie.

Badania pokazują również, iż sery i jogurty kozie zmniejszają ryzyko cukrzycy drugiego stopnia.

Wyroby z mleka koziego – najbardziej sery kozie – dostarczają wapnia, który jest dużo zdrowszy i łatwiej przyswajalny niż masowo przyswajane suplementy. Jogurty powstające z mleka koziego są naturalnym probiotykiem, który odbudowuje florę bakteryjną zwłaszcza po kuracjach z użyciem antybiotyków.

Ser kozi – właściwości, skład i wartości odżywcze

O właściwościach mleka koziego i serów można powiedzieć wiele. Przede wszystkim wykazują odczyn zasadowy, dlatego nie wywołują efektu zakwaszenia organizmu,  ograniczają występowanie stanów zapalnych w układzie pokarmowym.

Jedną z najważniejszych właściwości mleka koziego jest jego hipoalergiczność. Ser kozi powstający z mleka od kozy zawiera znacznie mniej kazeiny niż mleko krowie. Ten właśnie składnik mleka jest główną przyczyną alergii na białka mleka krowiego. Wśród osób, które wykazują nadwrażliwość na białka mleka krowiego aż 60-70% nie ma alergii na mleko i sery kozie.

Czy ser kozi jest zdrowy?

Wiele osób zadaje sobie pytanie czy ser z mleka koziego jest zdrowy? Oczywiście, że tak. Zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych.

Mleko kozie, a dalej ser kozi zawiera mnóstwo witamin: D, E, a przede wszystkim z grupy B –  B1, B2, B13. Tej witaminy zawiera cztery razy więcej niż mleko krowie. Tak, więc odpowiadając na pytanie niedowiarków: czy ser kozi jest zdrowy? – możemy jednoznacznie odpowiedzieć, że tak.

Dodatkowym argumentem jest fakt, że ser kozi jest łatwo przyswajalny przez człowieka. Mleko kozie może zostać strawione przez organizm ludzki nawet w ciągu 20 minut, podczas gdy na ten sam proces wobec mleka krowiego potrzebuje aż od 2 do 4 godzin

Nie można zapominać o kwasie foliowym, fosforze, potasie, selenie oraz, a może przede wszystkim, o wapniu. Bo choć nabiał w ogóle uważany jest za bogate źródło tego pierwiastka, to jednak w przetworach z mleka koziego jest go najwięcej.

Kolejny argument – brak metali ciężkich. Ze wszystkich zwierząt hodowlanych jedynie koza skutecznie filtruje metale ciężkie. Dzięki temu zarówno mleko, jak i sery kozie są zdrowe. Ser kozi ma mniejszą zawartość laktozy niż ten sam produkt wytworzony z mleka krowiego.

Choć ricotta tak naprawdę nie jest serem kozim, gdyż wytwarzana jest z serwatki, a nie mleka, to zdecydowanie jest produktem najbardziej zdrowym wśród serów i innych produktów wytworzonych z mleka, serwatki. Wszystkie odżywki sportowców zawieją właśnie białko mleka serwatkowego.

Ser kozi – kalorie

Zastanawiasz się ile kalorii ma ser kozi? To pytanie nurtuje wszystkie osoby dbające o linię oraz odchudzające się. Ilość kalorii w serze zależy od jego rodzaju. Najmniej kalorii mają sery świeże np. twarożki, które w 100 gramach posiadają ok. 160 kalorii. Najwięcej sery długo dojrzewające, sery twarde około 350 kalorii w 100 gramach. Trzeba pamiętać, że sery farmerskie, zagrodowe jakie wytwarzamy zawierają naturalne tłuszcze – najłatwiej przyswajalne przez organizm ludzki.  

Kozi ser – dla kogo?

Mleko kozie i jego wyroby poleca się zwłaszcza osobom, które mają problemy z anemią, schorzeniami układu pokarmowego i krążenia. Pomagają walczyć z chorobami oskrzeli, płuc, żołądka i wątroby. Sery kozie wpływają na wzmocnienie układu kostno-stawowego. Jogurty probiotyczne i kefiry poprawiają odporność organizmu.

Ser kozi w ciąży

Ser kozi zawiera kwas foliowy, który szczególnie polecany kobietom w ciąży. Udowodniono również, że pomaga kobietom planującym zajście w ciążę. Mleko kozie i ser kozi zawierają całe mnóstwo witamin niezbędnych w tym okresie. Pół szklanki koziego mleka, lub 10 dag sera koziego, zaspokajają dzienne zapotrzebowania na wapń, czyli pierwiastek tak ważny dla kobiet w ciąży kiedy dziecko buduje swój układ kostny.

Od kiedy podawać ser kozi dziecku?

Choć mleko kozie jest najbardziej podobne do mleka ludzkiego to jego podanie dziecku trzeba skonsultować z lekarzem. Kiedy podać ser kozi dziecku? W tym przypadku najlepiej zacząć od podania tych produktów najłatwiej przyswajalnych: ricotty i twarożku. Sery kozie twarde, a zwłaszcza pleśniowe należy wprowadzać do diety dzieci jak najpóźniej.

Ser kozi a cukrzyca

Według badań ser kozi zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy drugiego stopnia. Z produktów mlecznych najbardziej polecany jest jogurt, kefir i twarożek. Mleko i ser kozi mają niski indeks glikemiczny, w związku z tym osoby, które spożywają sery kozie nie mają niekontrolowanych wyrzutów insuliny do krwi.

Rodzaje koziego sera

Lubisz kozie serki? W naszym sklepie znajdziesz wiele rodzajów, które przygotowujemy w naszej własnej serowarni z mleka od naszych kóz. Poniżej kilka słów o kozich serach najchętniej wybieranych przez naszych klientów.

Rodzaje koziego sera

Ser kozi twardy

Ser kozi twardy  jest przez serowarów nazywany serem długo dojrzewającym.  Mleko kozie ma znacznie mniej karotenu od mleka krowiego, w związku z tym sery twarde kozie zawsze będą bardziej białe od tego typu serów krowich. Z upływem czasu dojrzewania sera koziego twardego, nabiera on ciemniejszej barwy i staje się bardziej wyrazisty w smaku. Ser kozi twardy w naszej farmie można kupić w kilku wariantach.

Sery twarde kozie dzielimy ze względu na jego czas dojrzewania w dojrzewalni. Młody olender ser kozi twardy dojrzewający minimalnie 30 dni. Ser Olender dojrzewający od 6 do 8 tygodni. Najdłużej dojrzewającym na drewnianych półkach jest ser kozi twardy nazwany przez nas Starym Olendrem. W dojrzewalni przebywa minimalnie 60 dni. Goście korzystający z agroturystyki i szkoleń serowarskich mogą również stworzyć razem z nami kozi ser twardy. Dojrzewa on później w naszej dojrzewalni, a następnie wysyłamy go przez nasz kozi sklep internetowy.

Ser kozi pleśniowy

Ser kozi pleśniowy wytwarzamy w trzech rodzajach. W sezonie od wiosny do jesieni tworzymy ser typu camembert dostępny tylko w sklepie na Farmie.

Przez cały rok wytwarzamy dwa pozostałe kozie sery pleśniowe typu charollais: cabri oraz Pana Popiołka, czyli ser kozi pleśniowy z dodatkiem jadalnego popiołu sprowadzanego z Francji. Oba te sery pleśniowe nauczyliśmy się tworzyć podczas pobytu szkoleniowego we Francji.

Kozi twarożek

Kozi twarożek Oberlandzki jest naszą chlubą i dumą. Jednocześnie jest naszym najbardziej nagradzanym serem. Zdobył on pierwsze nagrody na uznanych Festiwalach we Wrocławiu, Lidzbarku Warmińskim i Olsztynie. Ma świeży, delikatny niepowtarzalny smak i konsystencję, że która sprawia, że może być serem kozim do smarowania kanapek.

Twarożek kozi wytwarzamy tradycyjną metodą. Odciekając w pieluchach powstaje w ciągu 36-48 godzin. Niektórzy jedzą go jako deser z owocami i konfiturami, inni używają ten ser kozi do smarowania. W związku z tym, że jest to miękki ser kozi sprawdzi się idealnie do przygotowania wspaniałego sernika, którego można spróbować również na naszej farmie.

Kozie sery – gdzie kupić?

Nasze sery kozie można nabyć stacjonarnie w sklepie na farmie. Przede wszystkim jednak sprzedajemy je poprzez sklep internetowy, w którym znajdą Państwo wszystkie wytwarzane na naszej farmie produkty, także te wysyłane w opakowaniach szklanych. Wszystkie zamówienia pakowane są w bezpieczny sposób, by uniemożliwić uszkodzenie w czasie transportu. Nie tylko w okresie wiosny i lata dodajemy do przesyłek wkłady chłodnicze. Zamawiający kozie sery, kozi jogurt i kozi kefir w sklepie internetowym otrzymują przesyłkę już następnego dnia po nadaniu jej od nas. W miastach najczęściej przesyłka trafi do rąk zamawiającego do godziny 12.00. Często słyszymy, że nawet nie rozmroził się wkład chłodniczy. Zatem jeśli jeszcze ktoś nie próbował naszych serów i nie może nas odwiedzić osobiście, sklep internetowy jest wygodną formą zamówienia i przekonania się o smaku naszych kozich wyrobów.

Chcesz kupić sery kozie? Odwiedź nasz sklep internetowy >>

Jak zrobić ser kozi?

Jak zrobić ser z mleka koziego – trudno na jedną odpowiedź. Wszystko zależy od tego jaki ser chcemy zrobić? Inaczej robimy ser kozi twardy, ser miękki pleśniowy, a jeszcze inaczej twarożek z mleka koziego. Pokrótce, aby zrobić ser z mleka kóz należy do mleka dodać enzym podpuszczkę, który tworzy nam skrzep. Następnie w zależności od rodzaju sera podgrzewamy skrzep, dodajemy np. bakterie pleśniowe i odciekamy w foremkach, chustach serowarskich i pieluchach.

Chcesz wiedzieć, jak zrobić ser z mleka koziego? Wkrótce w ofercie naszej farmy pojawią się tematyczne warsztaty.

Jak zrobić ser kozi?

Do czego wykorzystać ser kozi?

Masz kozi ser? Przepisy na jego wykorzystanie to skarbnica wiedzy, dzięki której w czasie rodzinnych imprez zaskoczysz gości pysznymi daniami. Co prawda my uwielbiamy deskę serów, która w czasie przyjęć jest jedną z najciekawszych przystawek, niemniej poniżej przedstawiamy Wam kilka smacznych przepisów na dania z kozim serem.

Z czym jeść kozi ser ?

Jednym z ciekawszych i popularnych dań jest sałatka z kozim serem. Może być to wersja ze szpinakiem, karbowaną sałatą i winogronami lub z burakiem i prażonymi pestkami słonecznika. W szczególności polecamy carpaccio z buraka z kozim serem i rukolą. W obydwy tych przypadkach idealny będzie nasz ser kozi w oleju z ziołami.

Nasi klienci uwielbiają także pierogi z kozim serem. Ich popularność wśród gości naszej agroturystyki sprawiła, że na stałe dołączyliśmy je do oferty sklepu internetowego. Są one dostępne w wersji ze szpinakiem, ruskie oraz z samym kozim twarożkiem.

A na deser polecamy sernik z sera koziego. To delikatny i smaczny specjał, obok którego ciężko przejść obojętnie.

Zobacz przepis na placki z jabłkami na jogurcie kozim >>

Dlaczego warto jeść kozi ser?

Dlaczego warto jeść kozi ser?

Mamy nadzieję, że nasz poradnik rozwiał już wątpliwości. Ser kozi jest lekkostrawny i dużo łatwiej przyswajalny niż te same wyroby z mleka krowiego. Mleko i sery kozie dostarczają mnóstwo witamin i łatwo przyswajalnych pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego oraz zawierają dużo mniej laktozy. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak życzyć smacznego!