Placki z jabłkami na jogurcie kozim – szybki pomysł na śniadanie

Placki z jabłkami na jogurcie kozim
Masz ochotę na zdrowe śniadanie, którego przygotowanie zajmie tylko chwilę? A może szukasz smacznego pomysłu na śniadanie dla dziecka? Idealnym pomysłem będą placki jogurtowe, a jeśli ich bazą będzie jogurt kozi przygotowywany ekologicznie w naszym gospodarstwie oraz jabłka, masz pewność, że będzie to będzie nie tylko szybkie śniadanie, ale też pyszne i bogate w wartości odżywcze.

Placki z jogurtu i jabłek – składniki

Aby przygotować placki z jogurtu potrzebujesz: • 300 ml jogurtu koziego • 1 jajko • 20 dag mąki pszennej lub orkiszowej • pół łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • olej do smażenia • cukier puder, miód, konfitura, owoce lub twarożek Oberlandzki.

Jak zrobić placki z jabłkiem i jogurtem?

Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy do niego jogurt kozi i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do jogurtu z jajkiem i ubijamy trzepaczką. Wyrabiamy ciasto o dość gęstej konsystencji. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki jabłko.Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką niewielkie porcje ciasta z jednym kawałkiem jabłka. Smażymy nasze placki z jogurtu koziego z obydwu stron na złocistobrązowy kolor na średnim ogniu. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Wystarczy kilka minut i mamy szybkie śniadanie na ciepło! Placki jogurtowe z jabłkami można podawać według uznania, np. posypane cukrem pudrem, albo z konfiturą lub twarożkiem Oberlandzkim.Smacznego!