Deska serów – jak zrobić, jakie sery kozie i dodatki wybrać?

Deska serów – jak zrobić, jakie sery i dodatki wybrać

Deska serów i wędlin to doskonała propozycja na imprezy, wesela, spotkania rodzinne czy kameralny wieczór we dwoje. Wymaga niewielkiego nakładu pracy a efekt często bywa niesamowity. A nie ma nic lepszego dla gospodarzy, jak zadowoleni i najedzeni goście. I wydawać się może, że taka deska serów na imprezy to bardzo proste zadanie do wykonania. Okazuje się jednak, że nie każdy wie jak zrobić deskę serów? Jakie sery wybrać?  Jak podawać sery na desce.? Na wszystkie te pytania odpowiemy w tym poradniku. Zapraszamy do lektury.

Na jakie okazje przygotować deskę serów?

Deska z serami to idealna opcja, gdy musisz przygotować przekąskę na szybko. Odpowiednio przygotowana kompozycja, w zasadzie sprawdzi się na każdej imprezie. Możesz serwować ją w czasie niezobowiązującego spotkania z przyjaciółmi, romantycznego wieczoru we dwoje czy dużej rodzinnej imprezy. Grunt to wiedzieć jakie sery do deski serów wybrać, by urzec podniebienia gości oraz jak podać sery, by wyglądały apetycznie.  

Deska serów – jakie sery wybrać?

Zastanawiasz się ile serów wybrać na deskę? We Francji tradycją jest serwowanie nieparzystej liczby serów. Zwykle jest to trzy, pięć lub siedem rodzajów. Jednak w naszej kulturze deska na imprezę dla większej różnorodności zwykle zawiera pięć lub sześć rodzajów sera i przynajmniej trzy dodatki.

Jeśli wybierasz sery na deskę serów możesz sugerować się krajem pochodzenia np. francuskie, włoskie lub polskie albo rodzajem mleka, z którego są wytwarzane, np. ser kozi lub ser z mleka krowiego. To też dobra wiadomość dla osób z nietolerancją laktozy i uczuleniem na białko krowiego mleka. Nie muszą one rezygnować z deski serów, wystarczy że wybiorą bardziej dojrzały ser, w którym jest mniej laktozy oraz na ich stołach będzie królował ser z koziego mleka.

Jeśli jednak nie musisz się ograniczać kup sery o łagodnym smaku oraz bardziej aromatyczne, nie zapomnij także o różnych kształtach. Zatem jakie sery do deski serów warto wybrać? Kup  zarówno sery twarde, dojrzałe, pleśniowe jak też o bardziej kremowej konsystencji. Pamiętaj tylko, że sery uwalniają to, co najlepsze w temperaturze pokojowej. Dlatego wyciągnij je z lodówki co najmniej godzinę przed podaniem.

Zobacz najlepsze kozie sery na deskę serów >>   

Dodatki do deski kozich serów

Najlepsza deska serów na przyjęcie, to taka która zawiera odpowiednie dodatki i to takie, które nie zaburzą smaku sera, a jedynie go podkreślą. W roli dodatków sprawdzą się owoce, np. winogrona, truskawki czy gruszkę. Można dodać także bakalie np. orzechy, rodzynki, żurawinę czy suszone śliwki. Deska serów może zawierać też kilka rodzajów wędlin a także oliwki czy konfiturę. 

Chcesz podać wino do sera? Wybierz białe lub różowe, a unikaj czerwonego gdyż jego skład nie pasuje do wielu rodzajów sera. Natomiast białe wino o lekko słodkim smaku będzie idealne do serów kruchych i pleśniowych. Ten rodzaj wina stosuje się również jako zamiennik słodkich winogron czy moreli.

 Sprawdź jakie wino pasuje do serów kozich >>

Deska kozich serów

Jak ułożyć sery na desce?

Wybór odpowiednich serów i dodatków to połowa sukcesu. Teraz odpowiedzmy sobie jak podawać sery na desce, bo od tego zależy czy Twoja przekąska zostanie zauważona i wzbudzi apetyt u gości.

A więc jak podać sery na stół? Otóż są dwie możliwości. Pierwsza to ułożenie całych kawałków serów, by goście sami kroili swoje porcje. W tym przypadku warto się wyposażyć w odpowiednie noże, które pozwolą pokroić różne gatunki sera na plastry o idealnej grubości.

Jednak na polskich stołach najczęściej goszczą deski z pokrojonymi już serami. Ale wiele osób ma problem z tym jak kroić sery na deskę? Dlatego podpowiadamy, że te o okrągłych kształtach najlepiej pokroić jak tort. Kwadratowe sery dobrze jest pokroić w większą kostkę lub słupki a trójkątne możesz pokroić pod kątem zaczynając od czubka w kierunku szerszego końca. Szerokie plastry możesz dodatkowo zawinąć w rulonik.

Deska serów i wędlin - jak przygotować

Odpowiednio pokrojone sery ułóż na desce zgodnie ze ruchem wskazówek zegara, zaczynając od tych które mają najłagodniejszy smak, kończąc na tych o najbardziej intensywnym smaku. Ważne, by tak ułożyć sery, aby nie stykały się ze sobą. Jeśli jesteś fanem serów pleśniowych o intensywnym zapachu, lepiej podaj je na oddzielnym talerzyku.

Na czym serwować sery?

Odpowiednio skomponowana deska serów musi być apetyczna, dlatego warto zadbać też o to, by pięknie prezentowała się na stole. Talerz albo taca serów nie będą tak efektowne. Jak podawać sery, to na desce z naturalnych materiałów, np. drewna czy kamienia. Zastanawiasz się jaka deska do serów będzie najlepsza? Wybierz taką o większych rozmiarach, by spokojnie zmieścić na niej  różne rodzaje sera oraz dodatki. To pozwoli Ci uzyskać wspomnianą na wstępie różnorodność smaków.

Deski serów – przykłady kompozycji

Wiesz już jak podać deskę serów, zatem przyszedł czas na przykładowe kompozycje. My skupimy się głównie kozich serach dostępnych w naszym sklepie.

Deska serów kozich na imprezę

Wybierz różnorodne sery, np. młody miesięczny, lub dojrzały 90 dniowy kozi ser gouda (może być w opcji z ziołami np. czarnuszką, kozieradką, i czerwonym pieprzem), Peccorino , Bundz oraz obowiązkowo kozi ser wędzony Złotniak. Możesz dodać do tego zestawu Camembert oraz kozi ser pleśniowy Cabri, a także Popiołka. Uzupełnij zestaw dodatkami np. winogronami i gruszką lub orzechami.

Deska serów i wędlin na spotkanie rodzinne

Duże spotkanie wymaga większej liczby serów na desce. Obok serów francuskich typu Camembert, polecamy kozi ser Cabri, bundz, Grillek oraz twardy dojrzewający z ziołami. Do tego warto podać wędliny np. szynkę dojrzewającą i salami oraz orzechy i owoce, np. winogrona. Do deski z kozimi serami można także podać białe słodkie wino.

Zastanawiasz się gdzie kupić ekologiczne kozie sery? Odwiedź nasz sklep i skomponuj swoją najlepszą deskę serów >>