Jogurt kozi naturalny – skład, rodzaje i właściwości zdrowotne

Jogurt kozi – skład i właściwości zdrowotne

Naturalny jogurt z koziego mleka to bardzo wartościowy produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdego, kto prowadzi zdrowy tryb życia, a także dopiero zamierza zdrowo się odżywiać. Właściwości odżywcze jogurtu koziego są nieocenione – jest lekkostrawny, posiada wysoką zawartość białka i stanowi źródło wapnia. Dlaczego zatem warto wybierać jogurty kozie? Zapraszamy do lektury.

Jogurt kozi z ekologicznego mleka – skład

W skład jogurtu koziego wchodzą dwa podstawowe składniki: mleko od kóz oraz bakterie jogurtowe.

Chcesz poznać właściwości koziego mleka? Zobacz nasz poradnik >>

Bakterie to bardzo ważny składnik, ponieważ w głównej mierze wpływają na walory zdrowotne jogurtu koziego. Odpowiedzmy sobie zatem jakie bakterie do jogurtu warto użyć? Przede wszystkim powinna to być Streptococcus thermophilus , czyli bezpieczne drobnoustroje, które mają zdolność do przeprowadzania procesu fermentacji mlekowej. Posiadają one właściwości usprawniające trawienie, wzmacniające odporność, przeciwutleniające, zapobiegają infekcjom jelit. Z kolei Lactobacillus bulgaricus przekształca laktozę w kwas mlekowy. Jest to probiotyk, a więc wykazuje pozytywne wpływ na organizm człowieka. Pomaga w walce z biegunkami po stosowaniu antybiotykoterapii, poprawia trawienie i przyswajanie składników odżywczych.

Jogurty kozie ze Złotnej zawierają także Bifidobacterium bifidumto pożyteczne dla flory jelitowej bakterie wykazujące wiele korzyści dla zdrowia. Przeprowadzają fermentacje glukozy do kwasu mlekowego dzięki czemu obniżają Ph, przez co łagodzą dolegliwości jelitowo – żołądkowe. Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus casei wspomagają układ pokarmowy i podnoszą odporność organizmu. Są skuteczne w walce z biegunkami i zespołem jelita drażliwego.

Dla tych, którzy zadają sobie pytanie jak zrobić jogurt mamy małą podpowiedź. Jogurt kozi powstaje podczas ok. 6-8 godzinnego procesu  fermentacji laktozy z wykorzystaniem szczepów bakterii. Efektem fermentacji jest zmiana właściwości mleka – produkt staje się gęsty, a zawarte w nim wapń oraz białko, poprzez wzrost liczby wolnych aminokwasów, jest bardziej przyswajalne. W procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy, który ma dobroczynny wpływ na jelita – zakwasza środowisko i zabezpiecza przed powstawaniem złych bakterii.

Jeśli zatem dbasz o zdrowie i wybierasz tylko produkty naprawdę jakościowe, jogurt z koziego mleka wytwarzany w certyfikowanych gospodarstw ekologicznych to produkt dla Ciebie.

Dlaczego warto jeść kozi jogurt? Właściwości

Jogurt z mleka koziego jest bogaty w białko i wapń i co ważne jest łatwiej przyswajalny niż mleko. Dlatego z powodzeniem mogą go jeść osoby z alergią pokarmową. Walory i właściwości zdrowotne jogurtu koziego to przede wszystkim dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy. Wynika on ze składu, a konkretnie obecności bakterii. Jak już wspomnieliśmy, w jogurtach naturalnych znajdują się bakterie probiotyczne, dlatego jeśli jesz jogurt kozi naturalny ma on doskonały wpływ na Twój przewód pokarmowy, bo zapobiega biegunkom i zaparciom, a także wpływa na odporność. Zalecany jest także w trakcie kuracji antybiotykowej.

Jogurt kozi dla niemowlaka, rocznego dziecka

Jogurty kozie naturalne z Farmy Złotna powstają na bazie ekologicznego mleka od naszych własnych kóz.  Jest to gwarancją braku występujących w innych jogurtach sklepowych dodatków, takich jak mleko w proszku, karagen – E407 (substancja żelująca), pektyny czy skrobia. Dużą zaletą mleka koziego, z którego produkujemy nasze jogurty jest także mniejsza zawartość alergizującego białka kazeinowego. A przecież wiadomo, że każdej mamie zależy, by jogurt dla dziecka był ekologiczny i przede wszystkim zdrowy. Dlatego nasz ekologiczny kozi jogurt naturalny jest lekkostrawny i bogaty w witaminy z grupy B oraz A i D, a także m.in. magnez, wapń, fosfor, żelazo i potas. 

Jogurty niskokaloryczne – czy pomagają schudnąć?       

Zastanawiasz się jakie jogurty mają najmniej kalorii? Jogurty na odchudzanie to przede wszystkim te o małej zawartości tłuszczu i dużej zawartości sycącego białka. Czyli, ze względu na swoje właściwości,  idealne będą kozie jogurty naturalne – probiotyczny oraz typu bianco.

Jogurty kozie – rodzaje 

Zastanawiasz się które jogurty są najzdrowsze? Oczywiście takie, które w swoim składzie obok bakterii jogurtowych zawierają certyfikowane ekologiczne mleko. W naszym sklepie możesz kupić kozi jogurt probiotyczny, który wyróżnia tradycyjny smak, kremowa konsystencja oraz dość wysoka lepkość. Produkt ten zawiera bakterie probiotyczne, które wspierają odporność i działają osłonowo. Dostępne są także: jogurt naturalny bianco oraz jogurt typu greckiego, który posiada większą zawartość tłuszczu i dużo więcej białka niż pozostałe. Nasi klienci, zwłaszcza mamy, doceniają także jogurt  naturalny kozi z owocami. Tym bardziej, że dajemy do wyboru ekologiczne pulpy z malin, jagód czy porzeczki z naszego gospodarstwa. Jest idealny jogurt kozi dla dzieci i niemowląt.  

Rodzaje jogurtów - jogurt naturalny kozi z owocami
Rodzaje jogurtów – jogurt naturalny kozi z owocami

Sprawdź jaki jogurt kozi możesz kupić na Koziej Farmie Złotna >>

Różnice między kozim jogurtem probiotycznym, a naturalnym

Różnica między tymi produktami tkwi w rodzaju bakterii, które zawierają. Jogurt probiotyczny zawiera żywe kultury bakterii o udowodnionym działaniu probiotycznym. Ponadto taki jogurt powinien w 1 g zawierać co najmniej 10 mln jednostek tworzących kolonie z rodzaju Bifidobacterium lub 100 mln jednostek tworzących kolonie z rodzaju Lactobacillus. Bakterie te muszą pozostać żywe i aktywne aż do ostatniego dnia przydatności produktu do spożycia.

Jogurt naturalny kozi nie posiada w składzie bakterii o udowodnionym działaniu probiotycznym, a jeśli posiada  – to nie spełniają one wspomnianych wcześniej norm. Nie oznacza to jednak, że nie jest on zdrowy.

Z czym jeść jogurt kozi?

Zastosowanie jogurtu koziego jest bardzo szerokie. Oprócz wspomnianej diety jogurtowej, warto wykorzystać go także do przygotowania pysznych przekąsek. Jeśli chodzi o jogurt kozi przepisy na jego wykorzystanie znajdziesz np. na naszym blogu. Polecamy w szczególności idealne na szybkie śniadanie placki z jabłkami na kozim jogurcie.

Ale wpisując w wyszukiwarkę hasło ”jogurt kozi przepisy” znajdziesz sałatkę z żurawiną, muffiny czy racuchy. Wszystko z wykorzystaniem koziego jogurtu. 

Zastosowanie jogurtu koziego
Zastosowanie jogurtu koziego

Jogurt kozi – gdzie kupić? Jaki najlepszy ?

Wiesz już jakie są właściwości zdrowotne kozich jogurtów, jakie wartości dla zdrowia wynikają z ich jedzenia. Mamy nadzieję, że odpowiedzieliśmy także na pytanie jakie jogurty kupować? Bo te z gospodarstw, jak nasza Farma Złotna, dostarczają prawdziwie ekologiczne produkty, które ze względu na 30 dniowy termin ważności zjesz wtedy, gdy najdzie Cię ochota.

Jeśli chodzi o jogurt kozi cena w naszym sklepie jest uzależniona od jego rodzaju i pojemności. Zwracając uwagę na cenę, weź pod uwagę, że nasza manufaktura korzysta z ekologicznego mleka, tylko i wyłącznie od naszych kóz, które pasą się na pastwiskach bez nawozów czy innych ulepszaczy. To też jest ważne. Otaczamy się wyłącznie naturą.