Serwatka – co to jest? Zastosowanie i właściwości zdrowotne
Choć prozdrowotne właściwości serwatki były znane od dawna to dopiero od paru lat ponownie zwrócono uwagę na ten niedoceniany produkt, który uzyskiwany jest przy okazji przetwarzania koziego mleka. Zastanawiasz się co to jest serwatka kozia i do czego można ją wykorzystać? Zapraszamy do lektury.
Co to jest serwatka?
Najkrócej ujmując serwatka jest to produkt uzyskiwany podczas przetwarzania koziego mleka. W zależności od produktu jaki wytwarzamy rozróżniamy dwa rodzaje serwatki: słodka, która powstaje przy produkcji twarogu oraz kwaśna przy wytwarzaniu wszelkiego rodzaju serów.
Serwatka z mleka to cenne źródło łatwo przyswajalnego wapnia i fosforu oraz witamin z grupy B. Produkt zawiera laktozę oraz kwas mlekowy, które pozytywnie wpływają na pracę jelit. Z kolei bioaktywne białka sprawiają, że serwatka ma doskonałe właściwości zdrowotne, wspomaga odchudzanie oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe.
Czy serwatka z mleka koziego jest zdrowa?
W serwatce jest stosunkowo mało białka, ponieważ zostało ono w wytwarzanym wcześniej serze. Białko, które zawiera serwatka jest bardzo łatwo przyswajalne. Jej spożywanie przyczynia się do szybkiej regeneracji mięśni, dlatego też jest bardzo często używana przez sportowców. Serwatka ma doskonałe właściwości zdrowotne, wspomaga odchudzanie oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Obniża ciśnienie krwi w organizmie. Działa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Redukuje ilość ogólnego cholesterolu, zwłaszcza niekorzystnej dla organizmu frakcji LDT.
Serwatka w proszku czy naturalna – różnice
W zależności w jakim celu serwatkę wykorzystujemy jej właściwości prozdrowotne będą inne. Serwatka świeża, płynna ma więcej korzystnych dla organizmu bakterii. Sproszkowana zaś więcej przyswajalnego białka i jeszcze mniej laktozy od jej płynnego odpowiednika.
Kozia serwatka w proszku jest to skondensowana, sproszkowana serwatka powstająca w wyniku odparowania wody. W związku z dużo większą od płynnej serwatki zawartością białka używana jest we wszelkiego rodzaju używkach stosowanych w celu regeneracji przez sportowców i osoby, które intensywnie ćwiczą. Stosowana jest również jako dodatek do wszelkiego rodzaju produktów mlecznych: jogurtów czy lodów.
Na pytanie czy serwatka w proszku czy jest zdrowa nie można odpowiedzieć jednoznacznie. Sproszkowana serwatka ma dużo więcej białka od świeżej, płynnej. Ma także w sobie dużo mniej laktozy dzięki czemu jest bardziej tolerowana przez osoby uczulone na nią. Jednak wysoka temperatura, w której powstaje, powoduje zabicie wszystkich korzystnych dla organizmu bakterii.
Właściwości i zastosowanie serwatki koziej
Zastanawiasz się do czego można wykorzystać serwatkę z koziego mleka? Między innymi możemy ją wykorzystać w diecie, wspieraniu funkcjonowania układu pokarmowego, do pielęgnacji urody czy kuracji leczniczych, np. zakwas Bołotowa. Obecnie często używana jest do sporządzania kiszonek czy żurku. W naszym gospodarstwie używamy jej kulinarnie przy niektórych potrawach jak i do wytwarzanie koziej ricotty. Świetnie się też sprawdza, jako uzupełnienie diety naszych kóz oraz probiotyczny środek w ogrodzie.
Serwatka kozia ma bardzo mało kalorii – w 100 gramach jest ich 26, korzystna jest więc przy odchudzaniu. Przy dłuższym działaniu redukuje ilość cholesterolu – zwłaszcza frakcji LDT tak niekorzystnej dla organizmu. Działa przeciwzapalnie, dostarcza organizmowi wiele korzystnych bakterii. Obniża ciśnienie krwi. Ponadto zawiera stosunkowo dużo wapnia i potasu. Składniki te wpływają na leczenie depresji i poprawę stanu układu nerwowego. Witamina C zwiększa odporność organizmu. To, na co warto zwrócić uwagę to, że serwatka kozia ma dużo mniejszą zawartość laktozy od innych produktów mlecznych. Jest łatwiej przyswajalna przez osoby na nią uczulone. Poprzez poprawę wyglądu skóry wykazuje duże właściwości kosmetyczne.
Sprawdź co zrobić z serwatki i do czego jeszcze ją wykorzystać >>
Serwatka z koziego mleka – baza do zakwasu Bołotowa
Zastanawiasz się co zrobić z serwatki? Medycyna naturalna ceni ją, ponieważ jest to baza, z której można przygotować kwas Bołotowa. Receptura tej mikstury zawiera także jedno z bardziej popularnych ziół, tj. glistnik jaskółcze ziele.
Kwas Bołotowa z glistnikiem to doskonałe lekarstwo, które pomaga radzić sobie z wieloma dolegliwościami. Właściwie przygotowany i podawany regularnie napój oczyszcza skórę, błony śluzowe dróg oddechowych i nerki. Jeśli pijesz kwas Bołotowa działanie jego wpływa także na odmłodzenie organizmu, np. poprawia słuch i wzrok, oczyszcza układ pokarmowy i odbudowuje florę bakteryjną, reguluje poziom hormonów oraz ciśnienia.
Czytaj też: Zakwas Bołotowa z glistnikiem na koziej serwatce – przepis i właściwości >>
Serwatka z koziego mleka – ile kosztuje?
Zważywszy na to, co jest w serwatce oraz jakie posiada właściwości, można powiedzieć, że jest ona bezcenna dla naszego zdrowia. Osoby, które doceniają jej walory, mogą zakupić produkt wytwarzany w naszym ekologicznym gospodarstwie. Termin trwałości serwatki to 4-5 dni.
Interesuje Cię serwatka kozia? Sprawdź cenę i dostępność w naszym sklepie >>