Spotkania z kozami i degustacje kozich serów

Zapraszamy wszystkich – małych i dużych, całe rodziny, grupy szkolne i przedszkolne do zwiedzania całego naszego gospodarstwa od koziarni i dojarni po zagrodę capów i spotkanie z naszą Holką – klaczą małopolską.

Gwarantujemy, że wygłaskacie wówczas nasze kozy mleczne, poznacie ich bardzo różne charaktery, dowiecie się, czy każda z nich ma imię i czy to prawda, że koza zje nawet miotłę, a także co to jest gospodarstwo ekologiczne.

Od maja do października, przy sprzyjającej pogodzie jest także możliwość towarzyszenia naszym kozom na pastwiskach i obserwowania ich w naturalnym otoczeniu, a w okresie wykotów poprzytulanie małych koźlątek.

Wizyty i spotkania integracyjne dla firm i grup indywidualnych

Zakres programu ustalany jest indywidualnie. W ramach spotkania możliwe są:

– udział w pokazach serowarskich,
– szkolenia praktyczne z zakresu wytwarzania kilku gatunków sera,
– degustacja od 5 do 15 rodzajów naszych serow i produktów mlecznych,
– łączenie serów z winem i nalewkami,
– posiłki na bazie naszych warzyw i owoców,
– ciepłe posiłki np.: cztery rodzaje pierogów z mąki orkiszowej i naszych serów, zapiekanki warzywne, zupa dyniowa, chłodnik
– desery na bazie naszych produktów np. przysmak serowara,
– organizacja ogniska.

W zależności od wyboru elementów spotkania, cena ustalana jest indywidualnie. Prosimy o kontakt: Kasia – 512-166-745 lub kasia@koziafarma.pl

Degustacja serów farmerskich i innych przetworów z koziego mleka

Wszystkich miłośników prawdziwych serów rzemieślniczych zapraszamy do degustacji na naszą farmę. Pozwolimy Wam zerknąć przez szybkę na serowarnię. Zdradzimy, jak to się dzieje, że z mleka powstaje ser. Zaprosimy na taras lub do sklepiku na małą lub dużą degustację – opowiemy jak jest wytwarzany i czym charakteryzuje się każdy z naszych serów oraz z czym najlepiej go zajadać.

Degustacja serów na Koziej Farmie Złotna – jak to wygląda?

Siadamy na tarasie, układamy sery na desce. Zrobimy małą degustację. 

 Na początek nasz najprostszy ser – bundz kozi z ziołami. Delikatny ser podpuszczkowy w postaci krążków do krojenia jako samodzielna przekąska, na kanapki, do pomidorów i sałatek. Występuje w wielu wersjach z różnymi ziołami. Tutaj mamy czosnek niedźwiedzi, który ma świeży, delikatniejszy od zwykłego czosnku smak, działa antyseptycznie, wspomaga układ odpornościowy. Czarnuszka z kolei – na nowo odkryte zioło, zwane kiedyś polskim pieprzem przeżywa obecnie swój renesans. Ten rodzaj bundzu jest ostrzejszy w smaku. Wgryzamy się w miękki miąższ – porównujemy smaki. Oba są niepowtarzalne i mają swoich wielkich entuzjastów.

Kolejny serek kozi, to Grillek – delikatny, lekko słony, miękki krążek smakuje na swojskim, żytnim chlebie, świetnie roztapia się też na grzance, czy patelni, dając kremową konsystencję… My dokładamy do niego pomidora. Słony ser kozi i soczysty, słodki pomidor- achh… doskonałe połączenie.

Następny jest Cabri  ma francusko-włoski rodowód. Jest to ser kozi pleśniowy krótkodojrzewający. Jego inspiracją był wyjazd do alpejskiej Sabaudii. Odwiedzając niewielkie, górskie farmy, uczestnicząc w pracach serowarskich i ucząc się przez doświadczenie, postanowiliśmy po powrocie stworzyć podobny ser u siebie. Ser jest smaczny natychmiast po wyjęciu z foremek. Ma delikatny, lekko kwaskowy smak i daje się pięknie rozsmarować na chlebie. Jednak jeśli pozwolimy mu dojrzeć, pojawi się na nim lekko pomarszczona skórka, a smak nabierze głębi i wyrazistości. Wówczas najlepiej smakuje w towarzystwie dobrego czerwonego wina. Można posmarować nim bagietkę. Chrupiąca skórka pięknie koresponduje z miękkim wnętrzem sera.

I jeszcze na koniec – kozi twarożek z malinami z naszego jagodnika.  Aksamitny, śmietankowy, o kremowej konsystencji jest specjalnością i dumą naszej farmy. Jest świetną propozycją na śniadanie: naturalnie, na słodko – z miodem, konfiturą lub naleśnikami, albo wytrawnie – polany oliwą z dodatkiem suszonej bazylii. Słodko- kwaśna świeżość twarożku to deserowe zwieńczenie degustacji. Warto wspomnieć, że twarożek jest najbardziej utytułowanym naszym serem. Wygrywał na ogólnopolskich festiwalach we Wrocławiu, Olsztynie i Lidzbarku Warmińskim.   

Cennik:

Spotkania z kozami i oprowadzenie po naszym ekologicznym gospodarstwie:

dla osoby dorosłej – 15 zł, dzieci od lat 7 – 7 zł.

Degustacja serów:

dla osoby dorosłej: 6 produktów – 20 zł; 12 produktów – 30 zł.
dla dzieci od lat 7 –  6 produktów – 7 zł; 12 produktów – 15 zł.
W degustacji lub zwiedzaniu musi uczestniczyć minimum trzy osoby.
By się umówić, prosimy dzwonić +48 663 144 547 lub +48 512 166 745

 

Wizyta w koziarni – poczuj klimat Koziej Farmy w Złotnej

Przystajemy  pod zadaszonym, wybrukowanym  podcieniem. Panuje tu miły cień i nasze kozy chętnie tu wypoczywają.

Wchodząc tu, można mieć pewność, że zaraz przybiegnie do nas co najmniej kilka kózek. Jedne w oczekiwaniu na jakiś przysmak – kawałek jabłka, marchewki, czy suchego chleba, inne, by sprawdzić co się dzieje i kto przyjechał, a jeszcze inne, by się do nas po prostu przytulić i nastawić łepek do głaskania. O, właśnie mamy przed sobą Meme, Balbinę, Pyzę, Gałeczkę i Orcię.  Zabieramy teraz nasze stado na nowe pastwisko. Meme, Gałeczka i Orcia nie oddalają się od nas ani na chwilę, stąpając tuż przy nodze, jak pieski. Gdy zbliżamy się do bramy oddzielającej zagrodę od łąki, wszystkie kozy podnoszą się i ruszają z nami. Od tego momentu bramka będzie otwarta przez cały dzień, a kozy 2- 3 razy będą wychodzić na pastwiska i wracać. Mają tutaj całkowitą swobodę i same decydują o powrocie i czasie odpoczynku w koziarni.

Idziemy z kozami na kwaterę blisko lasu. Jest słonecznie, zielono, wieje lekki wiaterek, przynosząc zapach skoszonego obok siana. Przystajemy na chwilę i oddychamy głęboko. Wdychamy powietrze przesycone świeżością, przywodzącą na myśl zapachy z dzieciństwa – wakacji u dziadków na wsi, beztroski i radości towarzyszącej bieganiu po łące.

Nasze pastwisko jest bardzo rozległe i liczy obecnie 15 hektarów wokół siedliska. Jest malowniczo pofałdowane, a z każdej górki rozciąga się inny widok – na łąki, na las. Jeśli weźmiemy ze sobą koc czy leżak, będziemy mieli możliwość prawdziwej kontemplacji natury. Musimy też wziąć pod uwagę, że kilka najbardziej towarzyskich kóz zamiast jeść, będzie domagać się od nas głaskania.

 


    UWAGA! Degustacje i zwiedzanie farmy są możliwe wyłącznie po uprzednim umówieniu się telefonicznym.


Czas na spotkanie z Państwem musimy zaplanować i wykroić z licznych obowiązków w gospodarstwie.
By się umówić, prosimy dzwonić +48 663 144 547 lub +48 512 166 745