Ser pleśniowy z koziego mleka – właściwości i zastosowanie

Sery pleśniowe ze względu na swoje walory smakowe oraz zastosowanie zyskują coraz bardziej na popularności. Choć od pokoleń kojarzone są one z Francją czy Włochami, obecnie na rynku można spotkać także propozycje przygotowywane przez lokalnych serowarów prowadzących ekologiczne gospodarstwa, takie jak Kozia Farma Złotna. Chcesz wiedzieć jakie są rodzaje sera pleśniowego z koziego mleka oraz […]

Kontynuuj czytanie

Czy parmezan jest zdrowy? Właściwości i wartości odżywcze koziego parmezanu

Parmezan, włoski ser o niepowtarzalnym aromacie i wyrazistym smaku, jest powszechnie znany jako nieodłączny element kuchni śródziemnomorskiej. Jednak istnieje również wersja parmezanu produkowana z koziego mleka? Kozi parmezan to niezwykłe odkrycie dla miłośników sera, którzy szukają alternatywy. Sprawdź jakie właściwości ma kozi parmezan?

Kontynuuj czytanie

Agroturystyka ze zwierzętami – czyli jak spędzić wakacje na wsi?

Urlop na wsi  dla wielu osób jest czymś magicznym i niezwykle wartościowym. To wspaniała okazja, aby oderwać się od miejskiego zgiełku i oddać się naturze, ciesząc się prostymi, ale pięknymi chwilami z bliskimi. Zatem jeśli zastanawiasz się gdzie na wakacje w Polsce z dzieckiem się wybrać, koniecznie sprawdź co może Ci zaoferować agroturystyka ze zwierzętami.

Kontynuuj czytanie

Kasza gryczana – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Podobno to Tatarom zawdzięczamy sprowadzenie do naszego kraju kaszy gryczanej. I choć przez długi czas była ona jedynie dodatkiem do drugiego dania, zaczyna ponownie wracać do łask. Wszystko dzięki swoim właściwościom, które znakomicie wpływają na zdrowie. Przekonaj się  dlaczego warto jeść kaszę gryczaną białą. 

Kontynuuj czytanie

Dieta budwigowa – na co pomaga, zasady i właściwości zdrowotne

W dzisiejszych czasach ludzie przykładają coraz większą wagę do zdrowego stylu życia, w tym także odżywiania. Zastanawiamy się nad tym co i kiedy jemy, a które produkty powinniśmy całkowicie wyeliminować. Specjaliści w dziedzinie dietetyki opracowują coraz bardziej popularne diety, a my możemy szybko znaleźć informacje o cudotwórczej mocy wielu produktów. Jednym z nich jest olej […]

Kontynuuj czytanie

Co zrobić z serwatki i do czego ją wykorzystać?

Serwatka to produkt uboczny, który oddziela się z mleka podczas wytwarzania serów. O jej właściwościach zdrowotnych już pisaliśmy, a w tym poradniku pokażemy Ci do czego można wykorzystać serwatkę, bo jej zastosowanie jest bardzo szerokie. 

Kontynuuj czytanie

Sery do wina – sprawdź jakie wino pasuje do serów kozich?

Będąc na różnych szkoleniach we Francji niejednokrotnie spotykaliśmy się ze sztuką wytwarzania różnych gatunków kozich serów. I zawsze nieodłącznym elementem takich warsztatów serowarskich  była degustacja serów z winem. Dlaczego? Ponieważ odpowiednio dobrane wino i sery tworzą zupełnie nowe doznania smakowe. Jak jednak prawidłowo łączyć wino z serami kozimi?

Kontynuuj czytanie

Nalewki domowe na kozim mleku – poznaj przepis

Nie każdy wie, że mleko kozie, ze względu na zawartość tłuszczu, jest dość powszechną bazą wykorzystywaną do produkcji likierów mlecznych oraz domowych nalewek. Jak się okazuje walory lecznicze napojów na bazie alkoholu i mleka od kóz mają w Polsce tradycję sięgającą XVIII wieku. Chcesz wiedzieć jak przygotowana jest domowa nalewka na kozim mleku?

Kontynuuj czytanie

Warsztaty serowarskie – sposób, by zdobyć wiedzę jak zrobić ser w domu?

Nie lubisz serów zakupionych w markecie? A może masz alergię i tolerujesz tylko produkty kozie, które oferuje prawdziwa manufaktura serów? Rozwiązaniem Twojego problemu są systematyczne zakupy produktów farmerskich, albo samodzielne warzenie sera w domowych warunkach. Chcesz zdobyć wiedzę jak zrobić w domu ser żółty, podpuszczkowy, z mleka koziego? Sprawdź dlaczego przepisy z internetu nie wystarczą […]

Kontynuuj czytanie

Mleko kozie z miodem i czosnkiem, czyli jak wyleczyć przeziębienie skutecznie

Gdy nadchodzi jesień, otaczający nas świat zmienia barwy, dni się skracają i mamy więcej czasu dla siebie i rodziny. Ale jesień to także pora roku, wraz z którą nieuchronnie pojawia się sezon przeziębień. Naszą odporność zmniejsza huśtawka temperatur, silne wiatry i deszcze. Jak zatem wzmocnić organizm i jak szybko wyzdrowieć, gdy pojawią się już objawy? […]

Kontynuuj czytanie