Sery do wina – sprawdź jakie wino pasuje do serów kozich?
Będąc na różnych szkoleniach we Francji niejednokrotnie spotykaliśmy się ze sztuką wytwarzania różnych gatunków kozich serów. I zawsze nieodłącznym elementem takich warsztatów serowarskich była degustacja serów z winem. Dlaczego? Ponieważ odpowiednio dobrane wino i sery tworzą zupełnie nowe doznania smakowe. Jak jednak prawidłowo łączyć wino z serami kozimi?
Wino i sery – ogólne zasady łączenia
Zastanawiasz się jakie wino pasuje do sera, który chcesz podać swoim gościom? Główna zasada polega na tym, by cechowały się podobną intensywnością. Wyrazistego sera nie należy podawać z lekkim winem i odwrotnie. Wytrawne wino czerwone o mocnym smaku dobrze jest zestawić z równie wyrazistym serem, jak np. długo dojrzewające sery twarde. W związku z lokalnymi uwarunkowaniami dobrze pasują do siebie produkty z tego samego regionu.
Znaczenie ma także zawartość alkoholu w winie. Do intensywnych serów możesz podać wina zawierające 14,5% alkoholu i więcej, natomiast do serów o mniejszej intensywności lepsze będą delikatniejsze trunki.
Konserwom polecamy także zestawienie wina i serów na zasadzie kontrastu.
Sery do wina białego
Jeśli wolisz białe wino, na twojej desce serów powinny znaleźć się produkty delikatniejsze w smaku. Nie musisz też zastanawiać się jakie wino do sera pleśniowego będzie najlepsze, bo w tym przypadku spokojnie możesz zaserwowaź Białe Sauvignon Blanc. Z kolei Charonnay będzie tworzyć idealne zestawienie np. kozim serem Peccorino.
Czerwone wino do sera
Jeśli chcesz podać do sera wino czerwone pamiętaj, że musi to być wyraziste połączenie. Zwykle ten trunek podaje się do deski, na której przeważają sery twarde np. ser żółty. Wino czerwone będzie odpowiednie do takich serów jak Parmezan, czy Cheddar. To połączenie wydobywa aromaty zarówno z wina, jak i sera i nie pozwala im się nawzajem zdominować.
Deska serów – jakie wino dobrać?
Deska serów i butelka wina, to sprawdzony pomysł na wyjątkowy wieczór! Jest to szybka przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom. Oczywiście pod warunkiem, że odpowiednio je ze sobą zharmonizujesz. Zatem jakie wino będzie najlepsze do deski serów?
Zwykle deska serów zawiera kilka różnych rodzajów serów. Większość osób układając sery na desce zaczyna od miękkich, przechodząc do twardych i na pleśniowych kończąc. Zatem i wino do deski serów tak przygotowanej powinno cechować się uniwersalnością. Idealnym wyborem będzie czerwone wino wytrawne lub półwytrawne, które nie zdominuje smaku poszczególnych serów, a tylko delikatnie podkreśli ich aromat.
Zastanawiasz się jakie wino podać do sera żółtego? Jeśli ułożysz na desce tylko sery długo dojrzewające możesz zestawić je z wytrawnym lub półwytrawnym czerwonym winem o intensywnym smaku. Do serów krótko dojrzewających pasuje taniczne wino czerwone.
Czytaj także: Deska serów – jak zrobić, jakie sery kozie i dodatki wybrać? >>
Wino do serów kozich
Kozie sery są różnorodne. Kluczem do doskonałego wydobycia smaku, będzie dobór win z regionu pochodzenia sera. Trochę trudniej znaleźć informacje jakie wino podać do kozich serów jeśli nie kupujesz serów marketowych, tylko zamawiasz sery zagrodowe od polskich producentów, takich jak Kozia Farma Złotna.
Do delikatnego sera koziego, zarówno pleśniowego np. Carbi, jak i kruchego podawaj wytrawne wino białe, np. Sauvignon Blanc. Z kolei kozie sery dojrzewające będą doskonale się komponować z kwaśnymi winami białymi. W zestawieniu z kozimi serami unikaj wina czerwonego, które może zdominować smak koziego sera. No chyba, że będzie to lekkie wino o świeżym owocowym smaku. Wówczas jego smak może doskonale zgrać się z kremowymi kozimi serami jak np. ser typu halloumi.
Foto: Delicate Combination