DEGUSTACJA SERÓW FARMERSKICH I INNYCH PRZETWORÓW Z KOZIEGO MLEKA
Wszystkich miłośników prawdziwych serów rzemieślniczych zapraszamy do degustacji na naszą farmę. Pozwolimy Wam zerknąć przez szybkę na serowarnię. Zdradzimy, jak to się dzieje, że z mleka powstaje ser. Zaprosimy na taras lub do sklepiku na małą lub dużą degustację – opowiemy jak jest wytwarzany i czym charakteryzuje się każdy z naszych serów oraz z czym najlepiej go zajadać.
Degustacja serów na Koziej Farmie Złotna – jak to wygląda?
Siadamy na tarasie, układamy sery na desce. Zrobimy małą degustację.
Na początek nasz najprostszy ser – bundz kozi z ziołami. Delikatny ser podpuszczkowy w postaci krążków do krojenia jako samodzielna przekąska, na kanapki, do pomidorów i sałatek. Występuje w wielu wersjach z różnymi ziołami. Tutaj mamy czosnek niedźwiedzi, który ma świeży, delikatniejszy od zwykłego czosnku smak, działa antyseptycznie, wspomaga układ odpornościowy. Czarnuszka z kolei – na nowo odkryte zioło, zwane kiedyś polskim pieprzem przeżywa obecnie swój renesans. Ten rodzaj bundzu jest ostrzejszy w smaku. Wgryzamy się w miękki miąższ – porównujemy smaki. Oba są niepowtarzalne i mają swoich wielkich entuzjastów.
Kolejny serek kozi, to Grillek – delikatny, lekko słony, miękki krążek smakuje na swojskim, żytnim chlebie, świetnie roztapia się też na grzance, czy patelni, dając kremową konsystencję… My dokładamy do niego pomidora. Słony ser kozi i soczysty, słodki pomidor- achh… doskonałe połączenie.
Następny jest Cabri ma francusko-włoski rodowód. Jest to ser kozi pleśniowy krótkodojrzewający. Jego inspiracją był wyjazd do alpejskiej Sabaudii. Odwiedzając niewielkie, górskie farmy, uczestnicząc w pracach serowarskich i ucząc się przez doświadczenie, postanowiliśmy po powrocie stworzyć podobny ser u siebie. Ser jest smaczny natychmiast po wyjęciu z foremek. Ma delikatny, lekko kwaskowy smak i daje się pięknie rozsmarować na chlebie. Jednak jeśli pozwolimy mu dojrzeć, pojawi się na nim lekko pomarszczona skórka, a smak nabierze głębi i wyrazistości. Wówczas najlepiej smakuje w towarzystwie dobrego czerwonego wina. Można posmarować nim bagietkę. Chrupiąca skórka pięknie koresponduje z miękkim wnętrzem sera.
I jeszcze na koniec – kozi twarożek z malinami z naszego jagodnika. Aksamitny, śmietankowy, o kremowej konsystencji jest specjalnością i dumą naszej farmy. Jest świetną propozycją na śniadanie: naturalnie, na słodko – z miodem, konfiturą lub naleśnikami, albo wytrawnie – polany oliwą z dodatkiem suszonej bazylii. Słodko- kwaśna świeżość twarożku to deserowe zwieńczenie degustacji. Warto wspomnieć, że twarożek jest najbardziej utytułowanym naszym serem. Wygrywał na ogólnopolskich festiwalach we Wrocławiu, Olsztynie i Lidzbarku Warmińskim.
UWAGA! Degustacje i zwiedzanie farmy są możliwe wyłącznie po uprzednim umówieniu się telefonicznym.
Cennik degustacji:
dla osoby dorosłej: 6 produktów – 25 zł; 12 produktów – 40 zł.
dla dzieci od lat 7 – 6 produktów– 12 zł; 12 produktów – 25 zł.
W czasie degustacji, lub zwiedzania musi uczestniczyć minimum trzy osoby.
By się umówić, prosimy dzwonić: +48 512 166 745, +48 577 531 077 lub +48 663 144 547.