Zakwas Bołotowa z glistnikiem na koziej serwatce – przepis i właściwości
Serwatka kozia ze względu na zawartość dużych ilości najbardziej odżywczych i najlepiej przyswajalnych białek charakteryzuje się dobroczynnym wpływem na zdrowie. Połączenie serwatki z ziołami, które wykazują właściwości lecznicze zaowocowało wieloma skutecznymi i sprawdzonymi recepturami, którymi może poszczycić się medycyna naturalna. Jeśli więc zastanawiasz się co można zrobić z serwatki, w tym poradniku podpowiemy jak przygotować kwas Bołotowa z glistnikiem, czyli bardzo popularny napój, który wspiera procesy regeneracyjne organizmu.
Glistnik jaskółcze ziele – na co pomaga?
Ziołolecznictwo, czyli wykorzystanie roślin w leczeniu różnego rodzaju chorób jest znane od bardzo dawna. Rośliny lecznicze, które mają doskonałe właściwości lecznicze rosną na łąkach, w lasach, a także naszych ogrodach. Często niesłusznie mylimy je z chwastami. Jedną z takich roślin, jest właśnie glistnik jaskółcze ziele, który pojawia się w maju w postaci dorastających do 90 cm jasnozielonych łodyg z żółtymi kwiatami, które utrzymują się nawet do października.
Glistnik należy zbierać w maju i w czerwcu i suszyć tradycyjnie zawieszając na sznurkach w normalnej temperaturze lub w otwartym piekarniku ogrzanym do temp. 60 stopni C. Aby mieć pewność, że ziele jest odpowiednio suche wystarczy je pokruszyć – łodygi będą łamać się z trzaskiem, a przy okazji będzie unosił się charakterystyczny, przyjemny zapach.
Jaskółcze ziele wykazuje dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu m.in. wykazuje działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze. Glistnik wykorzystuje się m.in. do wsparcie w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, usuwania brodawek i kurzajek – wystarczy posmarować chore miejsce świeżym sokiem. Sprawdzi się on też w przypadku grzybowych zakażeń skóry. Działa również uspokajająco i nasennie.
Należy jednak uważać, gdyż nieodpowiednio zażywany wykazuje działanie toksyczne.
Zakwas z jaskółczym zielem
Jaskółcze ziele ma jeszcze jedno ważne zastosowanie. Jest podstawowym składnikiem zakwasu Bołotowa, czyli sfermentowanego napoju, który przyspiesza regenerację komórek i odnowy organizmu. Odpowiednio przygotowana mikstura oczyszcza układ pokarmowy i odbudowuje florę bakteryjną. Zakwas Bołotowa leczy katar, kaszel, zapalenia zatok i oskrzeli.
Borys Bołotow – kim jest autor zakwasu?
Bołotow to biolog, chemik, fizyk, który poświęcił ponad 40 lat życia na badania naukowe.
Opracował on teorię odmładzania organizmu na poziomie komórkowym oraz leczenia chorób degeneracyjnych. Według niego każdy człowiek jest w stanie przygotować preparaty enzymatyczne i inne lekarstwa, aby wspomóc leczenie najcięższych chorób. Wystarczy odbudować płynne środowisko organizmu z jego florą bakteryjną i usunąć stare komórki, by zastąpić je nowymi. Jednym z najskuteczniejszych środków do osiągnięcia tego stanu jest jego zdaniem sfermentowany kwas na bazie glistnika, czyli zakwas Bołotowa. Opinie osób, które opisały swoją walkę z różnymi chorobami stosując tę miksturę, potwierdzają jej skuteczność.
Zakwas Bołotowa – przepis i sposób przygotowania
Aby wykonać zakwas Bołotowa potrzebujesz:
- 3 litry koziej serwatki
- szklankę świeżego lub suszonego glistnika
- łyżkę kwaśnej prawdziwej śmietany z żywymi kulturami bakterii
- szklankę cukru
Kup gotowy zestaw składników na kwas Bołotowa >>
Zastanawiasz się jak przygotować zakwas Bołotowa? Jeśli masz wszystkie składniki sposób przygotowania jest bardzo prosty. Serwatkę wlej do 3 litrowego czystego słoja , dodaj szklankę cukru i łyżkę śmietany. Całość porządnie wymieszaj, by jak najdokładniej rozpuścić składniki. Następnie umyte i rozdrobnione świeże ziele glistnika zawiń w gazę i zawiąż. Stosuj tylko górną część ziela oraz liście i kwiaty. Nie używaj zdrewniałych łodyg.
Zawiniątko obciąż czymś ciężkim i wrzuć do słoja, by cały czas pozostało na dnie. Możesz zastosować się do zaleceń autora przepisu i obciążyć ziele czarnym krzemieniem, który wg Bołotowa ma być dodatkowym źródłem kwasu krzemowego. Obciążnikiem może być także czysty kamień, coś szklanego lub ceramicznego. Ale nie może być to metal.
Słoik przykryj zwiniętą kilka razy gazą i zabezpiecz za pomocą gumki recepturki. Odstaw słoik w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. W międzyczasie regularnie zaglądaj jednak i zbieraj tworzący się na kwasie kożuch. Gdy zakwas zaczyna się pienić oznacza, że jest gotowy do użycia. Odpowiednio przygotowana mikstura powinna mieć jasnożółty kolor, owocowy zapach i lekko gazowaną formę. Z kolei smak zakwasu Bołotowa jest orzeźwiający owocowy, lekko goryczkowy.
Serwatka z koziego mleka do zakwasu Bołotowa
Zawarty w serwatce kwas mlekowy pozytywnie wpływa na pracę jelit. Z kolei zawarte w niej bioaktywne białka sprawiają, że serwatka ma doskonałe właściwości zdrowotne, wspomaga odchudzanie oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Właściwości lecznicze zakwasu powstają w wyniku fermentacji glistnika i serwatki oraz bakterii z kwaśnego mleka. Aktywne biologicznie składniki jaskółczego ziela aktywują bakterie mlekowe, wzmacniając ich korzystne właściwości. Dzięki temu zakwas Bołotowa na koziej serwatce zawierającej żywe kultury bakterii przynosi doskonałe efekty zdrowotne. Borys Bołotow twierdzi, że po fermentacji w serwatce mlecznej glistnik traci swoje toksyczne substancje, dzięki czemu można bez obaw stosować kwas z glistnika zgodnie z zalecaną dawką.
Czytaj więcej o zastosowaniu i właściwościach serwatki koziej >>
Warto pamiętać, by serwatka, którą użyjesz do zakwasu Bołotowa była świeża. Idealnie jeśli będzie pochodzić z gospodarstwa ekologicznego. Termin trwałości serwatki z koziego mleka wynosi standardowo 4-5 dni. Jednak latem, gdy jest dość ciepło czas ten może się skrócić do 2 dni. Dlatego kupując w sklepie on-line warto korzystać z opcji przesyłki z wkładami chłodzącymi.
Potrzebna Ci serwatka do zakwasu i zastanawiasz się gdzie można ją kupić? Odwiedź nasz sklep i stwórz miksturę na bazie ekologicznego produktu z koziego mleka.
Właściwości i działanie zakwasu Bołotowa na koziej serwatce
Kwas Bołotowa z glistnikiem to doskonałe lekarstwo, które pomaga radzić sobie z wieloma dolegliwościami. Właściwie przygotowany i podawany regularnie, dzięki bakteriom kwasu mlekowego i szczególnym enzymom stymuluje procesy regeneracyjne, naprawcze i sprzyja zwiększeniu odporności na poziomie komórkowym, ponadto organizm oczyszcza się z substancji rakotwórczych i metali ciężkich. Jeśli pijesz kwas Bołotowa działanie jego pomoże zregenerować narządy i wpłynąć na odmłodzenie organizmu, np. poprawia słuch i wzrok, oczyszcza układ pokarmowy i odbudowuje florę bakteryjną, reguluje poziom hormonów oraz ciśnienia. Pomaga również w leczeniu kaszlu, kataru, przewlekłych stanów zapalnych zatok, zaparć oraz zapalenia oskrzeli.
Jak stosować kwas Bołotowa
Aby kuracja była skuteczna najlepiej zażywać zakwas Bołotowa przez 14 dni wypijając trzy razy dziennie godziny przed posiłkiem ok. 100 ml. W kolejnych dniach można kontynuować kurację pijąc raz dziennie 100 ml przez 30 dni. Gdy zaczniesz kurację przez kilka dni warto sprawdzić czy mikstura Ci służy. Warto więc zacząć od mniejszej dawki i stopniowo ją zwiększać zgodnie z zaleceniami Bołotowa.