Dieta budwigowa – na co pomaga, zasady i właściwości zdrowotne
W dzisiejszych czasach ludzie przykładają coraz większą wagę do zdrowego stylu życia, w tym także odżywiania. Zastanawiamy się nad tym co i kiedy jemy, a które produkty powinniśmy całkowicie wyeliminować. Specjaliści w dziedzinie dietetyki opracowują coraz bardziej popularne diety, a my możemy szybko znaleźć informacje o cudotwórczej mocy wielu produktów. Jednym z nich jest olej lniany, który jest podstawą diety dr Johanny Budwig. Z tego poradnika dowiesz się czym jest dieta budwigowa, na czym polega i jakie ma właściwości?
Co to jest dieta budwigowa?
Nazwa diety pochodzi od nazwiska jej twórczyni, tj. dr Johanny Budwig (1908-2003). Zastanawiasz się kim była doktor Budwig? To pochodząca z Niemiec naukowiec, która zdobyła wykształcenie w zakresie biochemii, farmacji oraz fizyki, biologii, botaniki i chemii. Dr Budwig była cenionym lekarzem zajmującym się biochemią tłuszczów. Jako pierwsza dokonała klasyfikacji kwasów tłuszczowych i wykazała ich dobroczynny wpływ na choroby zwyrodnieniowe, włącznie z chorobami nowotworowymi. Za swe osiągnięcia została siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla. Jest autorką wielu rozpraw naukowych, książek oraz publikacji. Na podstawie jej badań oraz wniosków powstała znana dieta zdrowotna białkowo-tłuszczowa, której założeniem jest pozytywny wpływ na poprawę zdrowia pacjentów, także tych chorych na raka.
Na co pomaga dieta budwigowa i kto może ja stosować?
Dieta budwigowa dedykowanej jest we szczególności osobom, które poszukują leku na choroby nowotworowe. Jest ona także pomocna w walce z takimi schorzeniami jak choroby naczyniowe, stwardnienie rozsiane, wrzody żołądka, stłuszczenie wątroby czy dolegliwości skórne i zakażenia pasożytnicze.
W związku z tym, że dieta budwigowa dostarcza spore ilości nienasyconych kwasów omega 3, polecana jest również osobom cierpiącym na cukrzycę. Kwasy omega 3 wspierają leczenie tej choroby, ponieważ zmniejszają odporność komórek na insulinę. Co więcej stosując ten rodzaj diety, zmniejszasz szansę zachorowania na cukrzycę niemal o połowę. Wszystko za sprawą oleju lnianego i siemienia, które wyrównują wahania poziomu cukru we krwi.
Zasady diety dr Budwig
Dieta budwigowa, nawiązuje do obowiązującej piramidy żywienia, zmusza do zmiany złych nawyków żywieniowych i wybierania ekologicznych i jak najmniej przetworzonych produktów, zawierających konserwanty, wypełniacze czy sztuczne barwniki. Dieta jest bogata w antyoksydanty i kwasy omega-3, a także w błonnik i węglowodany złożone.
Założeniem Dr Budwig było twierdzenie, że każdy jest w stanie pokonać raka. Można to osiągnąć przestrzegając ściśle wyznaczonych pór posiłków, spożywając dużą ilość owoców, świeżych warzyw i kwasów omega-3 oraz rezygnując z produktów przetworzonych i smażonych. Do tego ważny jest aktywny tryb życia i odpowiednia ilość odpoczynku także na świeżym powietrzu i najlepiej na słońcu. Niemniej ważna jest także równowaga emocjonalna.
Olej lniany jako podstawowy składnik diety doktor Budwig
Jednym z najważniejszych elementów diety dr Budwig jest to, że w pierwszych kilu miesiącach stosowania jedynym źródłem tłuszczu, jaki można spożywać jest olej lniany. Jest on niezbędny do uzupełniania niedoborów kwasów omega-3 w organizmie.
Olej lniany jest pozyskiwany w niskiej temperaturze z nasion lnu. Wystawiony na wysoką temperaturę traci swoje właściwości. Niemniej jednak jest to jeden z bardzo popularnych i zdrowych produktów. Ba! Olej lniany jest uznawany za najzdrowszy olej na świecie. Wszystko za sprawą niespotykanej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9. Zawiera on także duże ilości witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem.
Zobacz ekologiczny olej lniany do picia >>
Stosowanie oleju lnianego – przeciwwskazania
Zastanawiasz się czy są jakieś przeciwskazania do stosowania oleju lnianego? Z rozwagą powinny stosować go kobiety w 2. i 3. trymestrze ciąży, a także osoby z poważnymi chorobami układu pokarmowego np. z niewydolnością wątroby i trzustki lub osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Oczywiście stosowanie diety warto zawsze skonsultować z lekarzem, który w innych indywidualnych przypadkach także może odradzić stosowanie oleju lnianego.
Pasta budwigowa – przepis
Najważniejszym elementem diety budwigowej, jest tzw. Pasta dr Budwig. Przepis na jej wykonanie jest bardzo prosty, ponieważ stanowi połączenie bogatego w kwasy tłuszczowe omega-3 oleju lnianego, z twarożkiem naturalnym, który jest źródłem białka.
Olej i twarożek z dodatkiem np. jogurtu powinny być blendowane do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Takie połączenie składników znacznie ułatwia przyswajanie, umożliwia bardzo szybkie wchłanianie kwasów tłuszczowych w przewodzie pokarmowym i transportowanie do komórek organizmu.
Kup też : kozi twarożek oberlandzki – składnik do pasty dr Budwig >>
Jak stosować dietę dr Budwig?
Jeśli planujesz dietę Budwig powinieneś profilaktycznie spożywać 1-2 łyżki oleju lnianego dziennie. Natomiast w celach leczniczych ilość tę należy zwiększyć do 4-5 łyżek połączonych z ok. 12 dag chudego twarożku. Osoby, których stan jest ciężki, powinny spożywać do 8 łyżek oleju lnianego na dobę.
W diecie dr Budwig istotną rolę odgrywa także woda, świeże soki lub zielona herbata. Zaleca się wypicie ok. 2,5 l tych napojów w ciągu dnia. Ważne są również ekologiczne warzywa – zarówno surowe i gotowane, a także świeże i suszone owoce, siemię lniane, płatki owsiane, odtłuszczone produkty mleczne, kasze bezglutenowe np. jaglana lub gryczana, a także orzechy.
Zanim jednak zaczniesz stosować w pełni dietę Dr Budwig, musisz przygotować organizm do zmian żywieniowych. Do tego warto zastosować kilkudniowy etap wstępny, którego podstawą jest spożywanie tylko jednego rodzaju posiłku składającego się z łyżki zmielonego siemienia lnianego z odrobiną miodu i mleka, łyżką płatków owsianych i ok. 100 ml wody. Celem tej receptury jest odpowiednie oczyszczenie organizmu.
Czy dieta dr Budwig działa, jakie są efekty i opinie?
Na koniec warto odpowiedzieć na pytanie czy dieta budwigowa jest skuteczna? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ponieważ nie ma badań naukowych potwierdzających efekty tej diety w zwalczaniu raka.
Eksperci zgadzają się jednak z opinią, że dieta budwigowa nie szkodzi. Kwasy omega 3 działają korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Co więcej zasady dr Budwig eliminują z codziennej diety niezdrowe i kancerogenne produkty, które należy zastąpić żywnością ekologiczną. Jadłospis diety budwigowej dostarcza też dużych ilości błonnika, witamin i soli mineralnych. W związku z tym można śmiało powiedzieć, że dieta ta może mieć pozytywny wpływ zarówno na osoby zdrowe, jak i cierpiące na różnego rodzaju schorzenia, w tym choroby nowotworowe. W tym przypadku jednak nie może zastąpić tą dietą sprawdzonych naukowo metod leczenia raka.