Czy parmezan jest zdrowy? Właściwości i wartości odżywcze koziego parmezanu
Parmezan, włoski ser o niepowtarzalnym aromacie i wyrazistym smaku, jest powszechnie znany jako nieodłączny element kuchni śródziemnomorskiej. Jednak istnieje również wersja parmezanu produkowana z koziego mleka? Kozi parmezan to niezwykłe odkrycie dla miłośników sera, którzy szukają alternatywy. Sprawdź jakie właściwości ma kozi parmezan?
Co to jest parmezan?
Zastanawiasz się z czego jest parmezan? Jest to twardy ser podpuszczkowy pochodzący z regionu Parmy we Włoszech, który na przestrzeni wielu lat zyskał miano regionalnego specjału słynnego na cały świat. Każdy, kto ceni kuchnię włoską zachwyca się walorami smakowymi parmezanu i tym jak doskonale może podkreślić smak wielu potraw. To, co wyróżnia parmezan, to twarda, krucha konsystencja oraz intensywny smak i aromat. Ser ten oryginalnie jest wytwarzany z mleka krowiego, a proces jego produkcji jest skomplikowany i czasochłonny.
Zatem dla wielu osób, które chcą kupić oryginalny ser parmezan, cena może być zawrotna, a jego dostępność ograniczona. Co więcej osoby z nietolerancją laktozy, ze względów zdrowotnych, mogą mieć problem z dodawaniem go do swoich ulubionych potraw. Warto zatem w takim przypadku pamiętać czym zastąpić parmezan. Ekologiczne gospodarstwo Kozia Farma Złotna, przygotowało parmezan z koziego mleka.
Czy parmezan jest zdrowy?
Parmezan, dzięki wykorzystaniu mleka koziego, zyskuje pewne charakterystyczne właściwości, które wpływają na jego walory zdrowotne. Jest to ser bogaty w składniki odżywcze, idealny dla osób, które cenią zdrowy styl odżywiania.
Kozi parmezan zawiera dużą ilość białka, które odgrywa kluczową rolę w budowie i regeneracji tkanek oraz jest źródłem wapnia, niezbędnego dla zdrowych kości i zębów. Ponadto, parmezan dostarcza witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wiele osób, które nie tolerują laktozy zastanawia się jaki ser zamiast parmezanu będzie dla najlepszy? Otóż niepodważalną zaletą parmezanu z koziego mleka jest to, iż w porównaniu z parmezanem z mleka krowiego może być lepiej przyswajany przez osoby z nietolerancją laktozy. Mleko kozie zawiera naturalnie niższe stężenie laktozy, co czyni parmezan z koziego mleka opcją przyjazną dla osób z nietolerancją tego cukru. Co więcej parmezan z koziego mleka zawiera zdrowe tłuszcze, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla serca i ogólnego zdrowia. Tłuszcze te mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) i podwyższeniu poziomu dobrego cholesterolu (HDL).
Ile kalorii ma parmezan?
Wszystkim, którzy zastanawiają się czy można jeść parmezan na diecie nadmienimy tylko, że w 100 g tego sera mieści się ok 431 kcal. Oznacza to, że dodana do sałatki czy innej potrawy duża łyżka parmezanu, zawiera ok. 35 kalorii. Oznacza to, że taka ilość nie wpłynie znacząco na kaloryczność potrawy i tym samym osoby na diecie mogą bez przeszkód podkreślać smak swoich potraw tym serem.
Zobacz też właściwości zdrowotne, skład i wartości odżywcze koziego sera >>
Parmezan w ciąży
W związku z tym, że parmezan jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, nie mogło zabraknąć odpowiedzi na pytanie czy w ciąży można jeść parmezan? Zasadniczo, wg zaleceń, kobiety ciężarne powinny unikać mleka niepasteryzowanego oraz produktów na jego bazie, by wyeliminować ryzyko zakażenia bakteriami, takimi jak Listeria. Jednak parmezan z Koziej Farmy Złotna, produkowany z pasteryzowanego koziego mleka, które przechodzi systematyczne kontrole jakości, jest uważany za bezpieczny do spożycia w okresie ciąży. Tym bardziej, że należy on do kategorii serów twardych, a im twardszy ser,tym mniejsze ryzyko występowania bakterii.
Dania z parmezanem
Ser parmezan z koziego mleka ma bardzo intensywny i wyrazisty smak i aromat. To sprawia, że będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw. Najlepszym przykładem jest makaron z parmezanem, np. spaghetti, lasagne, ravioli czy tagliatelle. Można go posypać na wierzch dania lub użyć do przygotowania aromatycznego sosu.
Starty parmezan to kluczowy składnik klasycznego włoskiego risotto. Nadaje on kremową konsystencję i bogaty smak do tego popularnego dania ryżowego. Dodaje on także wyrazistości i tekstury sałatkowym kompozycjom. Można go dodać do sałatek z rukolą, mieszanych sałat z warzywami, sałatek z grillowanym kurczakiem lub z owocami. Z kolei posypane parmezanem plasterki pizzy podczas pieczenia nabierają intensywnego smaku i chrupiącej konsystencji.
Parmezan kozi może być używany także jako składnik kanapek, który podkreśla ich wyrazistość. Można również przygotować przekąski, takie jak frytki z parmezanem czy paluszki serowe, które stanowią smakowitą alternatywę dla tradycyjnych chipsów.
Parmezan może być również używany do zapiekanek z warzywami, pieczonych ziemniaków, a także do grillowanych mięs i warzyw. Posypane startym parmezanem stają się one jeszcze smaczniejsze i aromatyczne.
Kozi parmezan – cena, gdzie kupić?
Jak już wspomnieliśmy kozi parmezan oraz inne kozie sery i produkty mleczne kupisz w ekologicznym gospodarstwie Kozia Farma Złotna. Wyznacznikiem ceny parmezanu jest czas jego dojrzewania. Kozia Farma oferuje parmezan tarty, który leżakował w dojrzewalni przez 14 miesięcy.