Warsztaty serowarskie – sposób, by zdobyć wiedzę jak zrobić ser w domu?
Nie lubisz serów zakupionych w markecie? A może masz alergię i tolerujesz tylko produkty kozie, które oferuje prawdziwa manufaktura serów? Rozwiązaniem Twojego problemu są systematyczne zakupy produktów farmerskich, albo samodzielne warzenie sera w domowych warunkach. Chcesz zdobyć wiedzę jak zrobić w domu ser żółty, podpuszczkowy, z mleka koziego? Sprawdź dlaczego przepisy z internetu nie wystarczą i przydadzą Ci się warsztaty serowarskie.
Dla kogo kurs serowarstwa?
Jak już zaznaczyliśmy na wstępie, kursy serowarstwa będą idealne dla osób, które z różnych powodów, czy to zdrowotnych, czy też świadomościowych nie spożywają produktów marketowych, tylko prawdziwe sery farmerskie. W tej grupie są np. pasjonaci, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę kulinarną o sztukę wytwarzania prawdziwych serów bez konserwantów i zawartości chemii. Są to także właściciele restauracji czy hoteli, którzy nie tylko szukają nowych smaków dla swoich klientów, ale także chcą być bliżej idei Slow Food.
Inną grupę osób, której bardzo przydadzą się warsztaty serowarstwa stanowią Ci, którzy przenieśli się na wieś z miasta i szukają możliwości rozwoju zawodowego. Często będą to właściciele kóz lub owiec, albo w sąsiedztwie mają idealne źródło ekologicznego mleka i chcą się nauczyć wytwarzać ser na własne potrzeby.
Warsztaty serowarskie – dlaczego warto?
Wydawać by się mogło, że wiedza na temat wytwarzania serów jest powszechnie dostępna i nie jest to wielka trudność – wystarczy mieć odpowiednie składniki i przepis z książki czy internetu. Niestety rzeczywistość jest inna. Wiele osób narzeka, że pomimo idealnego odzwierciedlenia przepisu raz ser wychodzi, innym razem coś poszło nie tak np. kruszy się, albo jest przesuszony.
Kurs serowarski ma na celu pokazanie całego procesu wytwarzania danego gatunku sera i zależności, jakie zachodzą, gdy zmieni się np. temperatura otoczenia, warunki dojrzewania czy jakość mleka, ze względu na aktualnie podawana karmę.
Warto też wiedzieć, że wiedza i powszechnie dostępne przepisy jak zrobić ser w domu przeważnie dotyczą wyrobów z krowiego mleka. Jeśli więc chcesz zrobić ser kozi, albo owczy możesz nie być zadowolony z efektów swojej pracy, ponieważ mleko, technologia produkcji nie do końca będzie taka sama.
Kurs robienia serów pozwoli Ci poznać sekrety warzenia różnych gatunków serów, a pozyskana wiedza umożliwi w zastanych warunkach domowych przygotowanie swoich ulubionych przysmaków.
Jaki kurs serowarstwa będzie najlepszy?
Zastanawiasz się, jaki kurs serowarski będzie najlepszy? Ofert jest sporo, więc którą wybrać, żeby się nie zawieść i wrócić do domu z solidną porcją wiedzy?
Przede wszystkim rozważ warsztaty u profesjonalistów z dziewięcioletnim doświadczeniem , którzy każdy aspekt wiedzy poprą praktycznymi radami z codziennej pracy. Na rynku jest mnóstwo ofert różnych firm szkoleniowych, ale tylko warsztaty serowarskie w farmerskiej, zagrodowej serowarni będą idealnym miejscem, by zdobyć sporą dawkę wiedzy . Dodatkowo gospodarstwo, które hoduje kozy i agroturystyka położona w malowniczej okolicy, daje możliwość dodatkowego relaksu. Te wszystkie warunki spełnia nasza Kozia Farma Złotna.
Jak zrobić w domu ser z mleka?
Szukasz informacji jak samemu zrobić ser? Pierwszym produktem, którego potrzebujesz jest mleko kozie, owcze lub krowie. Oczywiście najlepiej prawdziwe mleko od rolnika, a nie marketowe. Przyda się też podpuszczka oraz kultury bakterii.
Mleko do domowego sera – udojowe, czy sklepowe?
Pamiętaj, że z pięciu litrów mleka może powstać nawet około kilograma świeżego sera. Jeśli chcesz otrzymać dobry ser, mleko musi mieć odpowiednią jakość – dobrze jest kupić takie prosto od kozy lub krowy, które nie zostało poddane obróbce przemysłowej. Idealne będzie mleko z ekologicznego gospodarstwa, gdzie kozy pasą się na aromatycznych zielonych łąkach.
Sprawdź mleko kozie w naszym sklepie on-line >>
Jeśli jednak chcesz wytworzyć domowy ser a nie masz możliwości zakupu świeżego mleka, możesz skorzystać z mleka tzw. „świeżego” ze sklepu. Należy jednak pamiętać, że mleko to jest całkiem inne niż mleko prosto od gospodarza, co także wpłynie na jakość wytworzonego sera.
Jak zrobić ser podpuszczkowy?
Jak już wspomnieliśmy najważniejsze jest dobre, prawdziwe mleko. Z takiego mleka można zrobić zarówno twarożek, kefir i jogurt. Produkty te nie dość, że wytworzone własnoręcznie, będą o 100% lepsze od sklepowych. W naszym poradniku podpowiemy Ci jak zrobić kozi ser solankowy bundz.
Pierwszym etapem wytworzenia sera jest pasteryzacja surowego mleka. Po schłodzeniu do temperatury 30-35 stopni dodajemy podpuszczkę płynną w ilości ok. 2 ml na 10 litrów mleka. Jest również dostępna podpuszczka w postaci proszku, której nie polecamy – trudno ją dokładnie odmierzyć.
Po mniej więcej 25-35 minutach skrzep jest gotowy do dalszej obróbki. W celu odłączenia serwatki od skrzepu systematycznie go kroimy. Stopniowo zmniejszamy jego wielkość ciągle mieszając. Zaczynamy od prostokątów wielkości 5-7 cm przechodząc do jak najdrobniejszych – wielkości ziarna kukurydzy. Skrzep jest gotowy do dalszego działania jeśli klei się po ściśnięciu w ręce.
Następnie przekładamy ziarno do plastikowych form – najlepsze będą koszyczki. W zależności od wielkości sera jaki chcesz uzyskać powinieneś dokładać skrzep do koszyczka. Warto zaopatrzyć się w kilka koszyczków, które użyjemy w zależności od ilości mleka. Ser należy przekładać kilkukrotnie do całkowitego odsączenia serwatki. Trwa to mniej więcej ok. 12 godzin.
Kolejnym etapem jest solenie. Możliwe jest solenie z ręki. My polecamy umieszczenie sera w solance o stężeniu 17%. I tu pojawia się ważne pytanie: jak długo trzymać ser w solance? Odpowiedź jest bardzo prosta – zależy to od wielkości sera i Twoich upodobań. My zalecamy od 4 do 6 godzin. Okres trwałości tak przygotowanego domowego sera wynosi 12 dni.
Dojrzewanie serów w domu
Jednym z etapów wytwarzania twardego sera jest jego dojrzewanie, podczas którego dany gatunek nabiera swojego smaku i właściwości. Zastanawiasz się ile czasu dojrzewa ser? Proces ten może trwać kilka tygodni, albo kilka miesięcy. Im dłużej, tym smaczniej.
W tym czasie bakterie, którymi w początkowym etapie zostało zaprawione mleko, rozwijają się, dzięki czemu ser ulega zakonserwowaniu. Aby ser się udał, podczas etapu dojrzewania należy zagwarantować odpowiednie warunki. Warto zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę (najlepsze efekty będą pomiędzy 8 a 16°C) oraz wilgotność pomieszczenia, która powinna wynosić 75-95%.
Jeśli robimy domowy ser i nie mamy specjalnej dojrzewalni od razu nasuwa się pytanie czy ser może dojrzewać w lodówce? Odpowiedź brzmi tak, jednak warto się do tego odpowiednio przygotować. Należy kupić zamknięty pojemnik z kratką na dole. Pod kratkę należy wlać wodę, która zwiększa wilgotność i co jakiś czas tę wodę wymieniać. Dojrzewający w lodówce ser dodatkowo trzeba co kilka dni przecierać wodą z solą. Od naszych kursantów wiemy, że przygotowane w czasie naszych warsztatów sery dojrzewają w warunkach domowych nawet przez 3-4 miesiące.
Jak zrobić ser kozi – co oferuje kurs serowarski na Koziej Farmie Złotna?
Kozia Farma Złotna to miejsce, które powstało 12 lat temu z myślą o wytwarzaniu zdrowych farmerskich serów z ekologicznego mleka koziego. Od tego czasu systematycznie podnosimy swoją wiedzę m.in. na profesjonalnych szkoleniach krajowych, jak też w Niemczech, Francji i we Włoszech, by dbać o podniebienia klientów oferując im coraz szerszą gamę kozich serów oraz, by dzielić się tą wiedzą.
Nasza Farma oferuje jedno lub dwudniowy kurs warzenia serów obejmujący zarówno teorię, jak też, a może przede wszystkim, praktykę. To, co nas wyróżnia od wielu ofert szkoleniowych z wytwarzania serów, to zajęcia praktyczne, które odbywają się w naszej profesjonalnie wyposażonej serowarni, w której na co dzień odbywa się manufaktura sera a nie przy prowizorycznie zaaranżowanych stanowiskach kuchennych z garnkami.
Podczas warsztatów serowarskich w Koziej Farmie w Złotnej, w zależności od wybranego wariantu, nauczysz się wytwarzać kilka gatunków koziego sera oraz kozi kefir, jogurt i twarożek. Twardy ser, który wytworzysz możesz zabrać ze sobą do domu, by dojrzał w warunkach domowych lub może dojrzewać w naszej profesjonalnej dojrzewalni. Podpisany ser trafia na specjalną półkę: „REZERWACJA, NIE RUSZAĆ”, gdzie leżakują sery zarezerwowane. U nas taki ser dojrzewa co najmniej przez miesiąc, później w zależności od decyzji jest u nas pielęgnowany lub wysyłamy go do właściciela.
Zobacz jak wyglądają warsztaty serowarskie na Koziej Farmie w Złotnej >>