Nalewki domowe na kozim mleku – poznaj przepis

Domowa nalewka z koziego mleka

Nie każdy wie, że mleko kozie, ze względu na zawartość tłuszczu, jest dość powszechną bazą wykorzystywaną do produkcji likierów mlecznych oraz domowych nalewek. Jak się okazuje walory lecznicze napojów na bazie alkoholu i mleka od kóz mają w Polsce tradycję sięgającą XVIII wieku. Chcesz wiedzieć jak przygotowana jest domowa nalewka na kozim mleku?

Mleko kozie do nalewek

Przygotowując słodkie kremy i likiery z mleka należy pamiętać, aby było ono świeże. Co więcej im bardziej tłuste mleko, tym lepsze. A jak wiadomo mleko kozie należy tłustych mlek, dlatego też jest doskonałą bazą do przygotowania nalewki domowej roboty.

Przepis na domową nalewkę z koziego mleka

Składniki:

1 kg cytryn
0,5 kg cukru
1 l spirytusu
1 l koziego mleka

Interesuje Cię domowa nalewka na kozim mleku? Sprawdź cenę mleka koziego w naszym sklepie >>

Aby przygotować tę domową nalewkę na kozim mleku obierz z żółtej skórki (część warto zachować) i białego miąższu ok. 1 kg cytryn i pokrój w plasterki, uprzednio usuwając pestki. Następnie włóż cytrynę do słoja, dodaj ½ kg cukru, 1 litr mleka koziego, 1 litr spirytusu i zachowaną skórkę z cytryny. Można dołożyć też laskę wanilii.

Sposób przygotowania:

Mleko pod wpływem alkoholu ścina się i wytrąca się serwatka, ale to normalne. Przygotowaną miksturę należy odstawić na miesiąc i codziennie mieszać, aby cukier się rozpuścił. Po miesiącu zlej i przefiltruj najpierw przez gazę (kilkakrotnie złożoną), a następnie użyj papierowego filtra do kawy. Odstaw nalewkę w ciemne miejsce przynajmniej na kilka miesięcy, choć już po trzech miesiącach można delikatnie degustować. W międzyczasie możesz napawać się jej krystalicznie opalizującym seledynowym odcieniem.

Inspiracją do powstania tego wpisu jest receptura podesłana przez naszą klientkę panią Aurelię Hetmańską. Jednocześnie serdecznie dziękujemy za samą nalewkę, którą otrzymaliśmy w prezencie.