WARSZTATY SEROWARSKIE

Zapraszamy na warsztaty serowarskie

Lubisz nowe wyzwania? A może zastanawiasz się jak zrobić ser ze świeżego mleka koziego lub krowiego? Skorzystaj z naszych warsztatów serowarskich dla początkujących i zaawansowanych, które prowadzi Grzegorz, jeden z założycieli Stowarzyszenia Serowarów Polskich i Zagrodowych oraz Aneta w szefowa serowarni w Koziej Farmie Złotna.

Nasza Farma oferuje jedno lub dwudniowy kurs warzenia serów obejmujący zarówno teorię, jak też, a może przede wszystkim, praktykę. To, co wyróżnia nasze warsztaty od innych tego typu szkoleń, to fakt, że nie uznajemy półśrodków. Zajęcia praktyczne odbywają się w naszej serowarni, w której na co dzień wytwarzamy ekologiczne sery, a nie przy zaaranżowanych kuchenkach. Nasze szkolenie serowarskie pozwoli Ci zyskać wiedzę niezbędną do samodzielnego wytwarzania serów. Dowiesz się jak robić ser w domu mając łatwy przepis. Nawet nie wiesz, że w warunkach domowych możesz zrobić swój ulubiony ser twardy długo dojrzewający. Zdradzimy Ci tajemnicę nie tylko jak go zrobić, ale również jak powinien dojrzewać w warunkach domowych 30 i więcej dni. Wiedza, jaką zyskasz pozwoli Ci nie tylko w domowych warunkach zrobić sery, ale także jogurty i kefiry.

W celu uzyskania szczegółowych informacji lub zapisu na warsztaty serowarskie prosimy o kontakt: grzegorz@koziafarma.pl.

Szkolenia z wytwarzania serów – dla kogo?

Nasze warsztaty z manufaktury serów zagrodowych kierujemy do osób świadomych ekologicznie, które cenią zdrowy tryb życia i pragną włączyć do swojej diety własnoręcznie wytwarzane zdrowe kozie sery bez konserwantów i ulepszaczy. To także idealne miejsce dla szefów kuchni w restauracjach, które chcą ofertować klientom indywidualną, własną ofertę, a także każdego, kto chce poszerzyć swoją wiedzę w tym zakresie.

Gdzie organizujemy warsztaty z wytwarzania serów kozich?

Nasze szkolenia prowadzimy dla małych grup. Zwykle bierze w nich udział maksymalnie 5 – 6 osób. Mogą też być zrobione na indywidualne zamówienie z dopasowaną ofertą serów według życzenia. Zapraszamy do naszej siedziby na Farmie Złotna, gdzie mamy dostęp nie tylko do naszej profesjonalnej serowarni i dojrzewalni ale także do naszych kóz, które są nieocenionym źródłem koziego mleka, z którego produkujemy nasze sery.

Uczestnicy warsztatów (w zależności od dostępności miejsc) mogą dodatkowo wykupić nocleg w naszej agroturystyce. Zatem będzie to doskonale spędzony czas, nie tylko na edukacji z tajników wytwarzania sera, ale także poznawaniu naszego gospodarstwa i zwyczajów naszych kóz.

Kurs serowarstwa – oferta:

Warsztaty serowarstwa na Farmie Złotna prowadzą:

Grzegorz Łaski – dyplomowany serowar w Koziej Farmie Złotna , który zdobywał doświadczenie w profesjonalnych szkołach serowarstwa podczas szkoleń organizowanych w kraju, jak również za granicą: trzykrotnie w serowarniach Niemiec, we francuskich Alpach, departamencie Sabaudii i we Włoszech, w regionie Emilla – Romagna, krainie Parmigiano –Reggiano.

Aneta Wawrzyniak – szefowa serowarni na Koziej Farmie Złotna. Między innymi uczestniczka kursów wytwarzania serów włoskich.

Warsztaty serowarskie – poznaj tajniki wytwarzania kozich serów.

Szkolenie jednodniowe – nauka robienia (teoria + praktyka) sześciu wyrobów z mleka.

Ujawnimy Ci technologię wytwarzania najbardziej nagradzanego twarogu w Polsce, jakim jest nasz śmietankowy twarożek oberlandzki. Oprócz niego zobaczysz jak w domu zrobić m.in. wytwarzaną z serwatki Ricottę, a także jogurty i kefir.

Szkolenie dwudniowe – nauka wytwarzania do pięciu rodzajów sera.

Szkolenie dwudniowe to nauka wytwarzania do pięciu rodzajów sera, np. typu feta czy halloumi. Pokażemy Ci także jak przygotować ser pleśniowy Pan Popiołek z jadalnym popiołem.

Produkcję każdego z serów dostosowujemy do wytwarzania w warunkach domowych. Sery pleśniowe i twarde długo dojrzewające oczywiście też.

W czasie warsztatów masz możliwość wytworzenia własnego sera twardego, który później możesz opatrzyć dowolnym podpisem. Ser może dojrzewać u nas w naszej profesjonalnej dojrzewalni lub możesz zabrać go do domu, by dojrzał w warunkach domowych. Po co najmniej 30 dniach dojrzewania w naszej dojrzewalni wraz z serem otrzymasz instrukcję dalszego dojrzewania w warunkach domowych. Może on u nas, lub u Ciebie dojrzewać kolejne 180 dni.

Zobacz nasze ekologiczne sery kozie >> 

Warsztaty serowarskie – cena

Ceny za szkolenia serowarskie na Koziej Farmie Złotna zaczynają się od 550 zł. W cenie warsztatów gwarantowane:

A przede wszystkim wyśmienita atmosfera i dobra energia płynąca od mleka.
Za całość: zarówno szkolenie, jak też nocleg możemy wystawić fakturę.

 

Zapisz się na najbliższe warsztaty serowarskie!

W celu uzyskania szczegółowych informacji lub zapisu prosimy o kontakt:

grzegorz@koziafarma.pl.