Kiedy i dlaczego warto pić kefir kozi? Właściwości odżywcze i zastosowanie

Kefir kozi właściwości zdrowotne

Zastanawiasz się czy lepiej pić kefir czy jogurt? Mimo wielu podobieństw te dwa napoje znacznie się różnią. Kefir z koziego mleka jest napojem o kremowej konsystencji. Choć w smaku może lekko przypominać jogurt, to wyróżnia go zapach, który jest intensywny, lekko drożdżowy. W tym poradniku postaramy się wyjaśnić dlaczego warto pić kefir kozi, jakie ma właściwości i i jakie to ma korzyści dla zdrowia.

Jak powstaje kozi kefir?

Podstawowym składnikiem kefiru jest kozie mleko. Dawniej proces wytwarzania tego napoju trwał kilkanaście dni. Świeże mleko przetrzymywane było w beczkach lub skórzanych workach, bez dostępu do tlenu, dzięki czemu po pewnym czasie następował proces jego fermentacji. Mleko zmieniało konsystencję na gęstszą, zmieniał się też jego zapach, a smak stawał lekko kwaskowaty. Dziś, wytwarzanie kefiru w gospodarstwach ekologicznych trwa krócej. Do mleka dodawane są ziarna kefirowe lub szczepy czystych kultur bakterii, które w odpowiedniej temperaturze przyspieszają fermentację mlekowo-alkoholową. To właśnie kwas mlekowy, dwutlenek węgla i alkohol etylowy są głównymi związkami, jakie powstają w czasie wytwarzania kefiru. Są one odpowiedzialne za walory smakowe i aromatyczne tego napoju. Kefir z mleka od kóz z Farmy Złotna doskonale gasi pragnienie i jest bardzo smaczną alternatywą dla kefiru z mleka krowiego. Co więcej obecność alkoholu etylowego sprawia, że kefir kozi bardzo dobrze działa na kaca...

Kefir kozi czy krowi  – różnice

Różnice pomiędzy kefirem kozim i krowim wynikają z właściwości mleka, z którego są wykonane. W tym miejscu warto przypomnieć najważniejsze zalety mleka koziego, które ze względu na niewielką zawartość laktozy niezwykle rzadko uczula, dlatego jest idealne dla alergików i osób cierpiących na skażę białkową. Poza tym mleko kozie zawiera więcej wapnia, witaminy B6 i A, a także potasu niż zwykłe mleko krowie.

Przeczytaj także: Mleko kozie – dlaczego warto je pić? Wartości odżywcze, właściwości zdrowotne  >>

Skład kefiru z mleka koziego

Lubisz kefir? Podstawowy składnik tego napoju w przypadku koziego kefiru z Farmy Złotna to certyfikowane ekologiczne mleko oraz bakterie kefirowe. Ponadto napój zawiera wiele wartościowych mikroelementów, które pozytywnie wpłyną na Twoje zdrowie. I to niezależnie od tego w jakim jesteś wieku i jaką prowadzisz aktywność.

Nie musisz też zastanawiać się ile kalorii ma kefir. Jest to niskokaloryczny napój (50-70 kcal w 100 g), bogaty w białko, wapń i magnez. Ponadto kefir jest dobrym źródłem witamin B1 i B12 oraz kwasu foliowego, a także witaminy K i biotyny.

Właściwości zdrowotne koziego kefiru?

Picie kefiru z koziego mleka doskonale wpływa na zdrowie. Wchodzące w skład tego napoju bakterie zachowują mikroflorę jelitową, pomagają w oczyszczaniu organizmu oraz pomagają wzmocnić odporność.

Kefir, dzięki zawartości białka jest bardzo sycący. Jednocześnie posiada niską zawartość tłuszczu, przez co wybierają go sportowcy oraz osoby na deficycie kalorycznym.

Kefir na odporność – niezastąpiony przy infekcjach wirusowych

W składzie kefiru znajdziesz wiele szczepów bakterii i drożdży, które korzystnie wpływają na Twoje zdrowie. Zawiera on także m.in. polisacharydy, tj. związki chemiczne o właściwościach przeciwbakteryjnych i regenerujących, które zwalczają infekcje i stany zapalne.

Foto: Pani Małgorzata Ryba

Zobacz jakie bakterie wchodzą w skład kefiru z koziego mleka >>

Wsparcie układu pokarmowego

Kefir kozi jest to napój wytwarzany ze sfermentowanego mleka, przy użyciu żywych kultur bakterii, które pozytywne oddziaływają na stan mikroflory układu trawiennego. Picie kefiru, który zawiera zdrowe bakterie jelitowe, czyli probiotyki, wspiera perystaltykę jelit i łagodzi zaparcia.

Wykorzystaj także kozi kefir na zgagę. Jeśli cierpisz na tę przypadłość, wprowadź do swojej diety maślankę, mleko albo właśnie kefir. Jedna szklanka dziennie jednego z tych napojów szybko przyniesie Ci ulgę.

Picie kefiru koziego to także doskonały sposób na oczyszczanie jelit. Jak to zrobić? Pij kefir przez jeden dzień, np. szklankę co godzinę, ale nie więcej niż dwa litry w ciągu doby. Domowy sposób na oczyszczanie jelit kefirem pomaga pozbyć się złogów jelitowych, poprawia trawienie i wzmacnia siły organizmu. 

Kefir na odchudzanie

Kefir jest także doskonałym sposobem na odchudzanie. Nie tylko oczyszcza organizm z toksyn, ale może być także podstawowym składnikiem diety.  Dzięki sporej zawartości składników odżywczych kefir skutecznie unicestwia myśl o podjadaniu. A to z kolei prowadzi do redukcji wagi ciała. Zastanawiasz się ile można schudnąć pijąc kefir i jak to wygląda?

Otóż istnieje coś takiego jak dieta kefirowa, która opiera się na stopniowym zastępowaniu poszczególnych składników kefirem, albo na jedzeniu przez 5 dni lekkostrawnych posiłków na bazie kefiru. Dieta ta pomaga schudnąć kilka kilogramów w 5 dni i co ważne może być stosowana przez osoby nietolerujące laktozy.

Kiedy i ile razy dziennie pić kefir?

Zastanawiasz się o jakiej porze pić kozi kefir i czy można pić kefir na noc? Oczywiście! Napój ten będzie idealnym rozwiązaniem Twoich problemów z zasypianiem. Więc jeśli chcesz być wypoczęty polecamy picie kefiru przed snem, najlepiej ok. 30 min. Jak wspomnieliśmy wyżej, kefir wspiera pracę jelit i  układu trawiennego, więc w czasie snu przyspieszy także przemianę materii.

Kefir kozi jest świetnym probiotykiem, chroni przed zakażeniami bakteryjnymi, wspomaga odchudzanie. Zalet jest tak dużo, że nie powinieneś zastanawiać się czy i ile kefiru dziennie pić. My polecamy szklankę dziennie, a po niedługim czasie zaczniesz dostrzegać walory zdrowotne tego napoju.

Jak wykorzystać kefir w kuchni?

Zwolennicy kefiru lubią delektować się jego smakiem w nieprzetworzonej postaci. Ale zastosowanie tego napoju mlecznego jest znacznie szersze. Bardzo często jest on wykorzystywany w kuchni. W sieci jest mnóstwo przepisów co zrobić z kefiru. Mogą to być przepisy na placki z kefirem i jabłkami, ciasto czy racuchy na kefirze.

Doskonałym przykładem dania na kefirze jest chłodnik litewski, który serwujemy gościom odwiedzającą naszą Kozią Farmę. Oczywiście jego bazą jest nasz kozi kefir z dodatkiem gęstego koziego jogurtu zamiast śmietany.
W letnie dni zimny kefir z koziego mleka będzie także idealny z ugotowanymi ziemniakami i koperkiem. Bo kto nie lubi raz na jakiś czas przywołać smaków dzieciństwa? Jest on też świetną bazą do przygotowania owocowych, albo warzywnych koktajli, które można zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.

Chłodnik litewski na kozim kefirze
Chłodnik na kozim kefirze

Kefir kozi gdzie kupić i ile kosztuje?

Interesują Cię produkty z mleka koziego? Sklep naszej Farmy to miejsce dla Ciebie! Znajdziesz tu zarówno kefir kozi, jak też kozie sery, mleko i wiele innych produktów, jak pierogi z kozim twarożkiem czy zdrowe miody. Te ostatnie dostępne są tylko w naszym sklepie stacjonarnym, zatem w celu ich zakupu zapraszamy do Złotnej.

Kefir kupisz natomiast także w sklepie internetowym. Cena kefiru koziego z naszej farmy zależy od zamawianej pojemności. Słoiczek 0,2l kosztuje jedynie 6,50 zł, natomiast za litrowy słoik zapłacisz 22,50 zł.